Szerző: Bizó Dániel

2007. december 20. 14:43

A szabad szoftveres közösségre is számít az FCoE driver fejlesztésében az Intel

Az Intel nemrég közzétett egy linuxos kódot, melynek célja a számítógépes helyi és tárolóhálózatok konszolidációját célzó Fibre Channel over Ethernet (FCoE) megoldást megvalósító szoftverek fejlesztésének felgyorsítása. Az FCoE egy jelenleg is kidolgozás alatt álló protokoll, mely lehetővé teszi, hogy Fibre Channel eszközök Ethernet hálózaton keresztül kommunikáljanak, így egyesíthető a két különböző infrastruktúra, segítve egyúttal a szerverkonszolidációt.

[HWSW] Az Intel nemrég közzétett egy linuxos kódot, melynek célja a számítógépes helyi és tárolóhálózatok konszolidációját célzó Fibre Channel over Ethernet (FCoE) megoldást megvalósító szoftverek fejlesztésének felgyorsítása. Az FCoE egy jelenleg is kidolgozás alatt álló protokoll, mely lehetővé teszi, hogy Fibre Channel eszközök Ethernet hálózaton keresztül kommunikáljanak, így egyesíthető a két különböző infrastruktúra, segítve egyúttal a szerverkonszolidációt.

Kevesebb, olcsóbb hálózati eszköz

Több mint egy évtizeden keresztül a Fibre Channel (FC) számított a tárolóhálózatok (SAN) de facto szabványának, ez a pozíciója mára gyengülni látszik azonban, ahogyan a mainframe-ek és UNIX-ok is megszűntek egyeduralkodóak lenni. Az adatközpontokra növekvő konszolidációs nyomás nehezedik, így a piac egyre inkább a gyorsabban fejlődő és gazdaságosabb Ethernet-alapú protokollok felé fordul, mint amilyen a TCP/IP-t használó iSCSI is.

A meglévő FC-eszközökbe ölt hardver- és szoftverbefektetések és az üzemeltetéssel kapcsolatban felhalmozott tudást ugyanakkor senki nem dobja ki szívesen, ezért az átállás segítése érdekében az ipar idén tavasszal nekilátott az FCoE kidolgozásának, mely várhatóan jövőre kerül véglegesítésre, majd 2009-ben szabványosításra. Az FCoE, ahogyan neve is mutatja, lényegében egy Ethernet keretbe csomagolja az FC protokollt, így az FC-csomagok Ethernet eszközökön keresztül is utazhatnak -- mindez "csak" absztrakció és logikai megfeleltetés kérdése.

Pat Gelsinger, az Intel vállalati termékekért felelős vezetője elmondta, a folyamatosan emelkedő adattömeg, és a szervervirtualizáció terjedése egyaránt növekvő igényt gerjesztenek a tárolóhálózatok (SAN) iránt. "Az FCoE egyszerűbbé és kevésbé költségessé teszi, hogy szervert csatlakoztassunk a SAN-hoz" -- tette hozzá. Az Intel által kiadott csomag célja a Linux kernelében rezidens FCoE-driver kifejlesztésének támogatása. A GPLv2 licenc alatt publikált kód alapvetően egy szoftveres kezdeményező (initiator), mely célszimulátort is tartalmaz a működés tesztelése érdekében.

Ethernet, Übernet

A 10 gigabites szabvány tavalyi megjelenését követően az Ethernet is megfelelő sávszélességet kínál már a nagyteljesítményű SAN-ok kiszolgálására is, sőt lehagyja már a még csak terjedőben lévő 4 gigabites, és a közelgő 8 gigabites FC-ket egyaránt. Az Ethernet mögött álló erők nagysága miatt a fejlesztési ütemterve is sokkal ambiciózusabb, jelenleg már a 100 gigabites szabványon dolgozik egy munkacsoport. Mindez lehetővé teszi majd, hogy egyetlen, költséghatékony hálózati infrastruktúrára lehessen terelni a LAN és SAN forgalmat.

A sebesség természetesen nem minden, az adatok integritása elsődleges. A veszteségmentes Ethernet berendezésekkel azonban a Cisco meggyőződése szerint hibatűrő infrastruktúra hozható létre SAN-ok számára is FCoE protokollal. Az FCoE nem TCP/IP protokollon fut, hanem a saját protokoll egészen a kapcsolati rétegig megmarad -- így a különböző protokollok nem kerülnek halmozásra, ami javítja a csomagfeldolgozás hatékonyságát. Mivel az elgondolás szerint az FC-parancsok az Ethernet-hálózaton utaznának, az FCoE egyáltalán nem tolerálja a csomagvesztést. Emiatt egy Data Center Ethernet kiterjesztés is készül, mely az FCoE alapjául szolgál majd.


Forrás: Claudio DeSanti

I/O virtualizáció

A hálózati infrastruktúra konszolidációján kívül a szervervirtualizáció egy másik meghatározó tényező, mely az FCoE-t életre hívta. Az FC egy fizikai rétegben meghatározott protokoll, és alapvetően konkrét fizikai eszközök közötti kommunikációt valósít meg. Ezzel szemben az Etherneten folyó kommunikáció felépítésénél fogva virtualizált, ami lehetővé teszi például, hogy egyetlen hálózati vezérlőt több virtuális gép is igénybe vegyen, sőt ezek a virtuális gépek mind saját hordozható MAC címmel rendelkezhetnek.

Ebből kifolyólag az FC SAN-ok nem alkalmasak arra, hogy virtuális gépekkel kommunikáljanak. Szerverkonszolidációra alternatívát így az iSCSI nyújt, ez ugyanakkor nem ad választ a meglévő szerver- és SAN infrastruktúra védelmére. Az FCoE ebben segít azzal, hogy a kezdeményező (szerver) esetében kernelszinten emulálja az FC adaptereket az alkalmazások felé, miközben Ethernet keretbe ágyazza az FC-csomagokat -- így elméletben semmiféle változást nem kell eszközölni sem a virtuális gépen futó alkalmazások, sem a hypervisor szintjén. A SAN-oldalon szintén minimális a változás, egy FCoE-switch beiktatására lehet szükség, mely elvégzi a be- és kicsomagolást, valamint a forrás-cím megfeleltetéseket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról