Szerző: Bányai György

2007. december 18. 12:20

Az első noteszgép HD DVD-újraíróval a Toshibától

A Toshiba ezen a héten kezdi értékesíteni Japánban multimédiás felhasználásra szánt Qosmio notebookcsaládjának legújabb modelljét, amely a világon elsőként tartalmaz HD DVD-újraírót.

[HWSW] A Toshiba ezen a héten kezdi értékesíteni Japánban multimédiás felhasználásra szánt Qosmio notebookcsaládjának legújabb modelljét, amely a világon elsőként tartalmaz HD DVD-újraírót.

A Toshiba Qosmio G40 két HDTV-unerrel is rendelkezik, amelyekkel megoldható, hogy amíg az egyik által szolgáltatott műsort nézzük, a másikon beállított adást a merevlemezre rögzítsük (távirányító is tartozék). Hogy ne fogyjol el túl hamar a hely, a Qosmio G40-be rögtön két merevlemezt is építettek, amelyek összesített kapacitása 400 gigabájt. A 17 hüvelykes kijelző 1920x1200 képpontot képes megjeleníteni, így teljes felbontásban nézhetőek a HDTV műsorok. Az optikai meghajtó nem csak HD DVD-lemezekre képes a HD anyagokat égetni (HD REC), hanem hétköznapi DVD korongokra is, igaz utóbbi esetben ennek (egyrétegű DVD esetében) kisebb kapacitása miatt a műsor hossza legfeljebb 24 perc lehet korongonként.

Toshiba Quosmio G40

A gép lelke egy Core 2 Duo processzor, amely 2,2 gigahertzen üzemel, mellé 2 gigabájt memória társul, amely tovább bővíthető. A kijelzőt egy NVIDIA GeForce 8600 videochip hajtja meg, a hang egy négycsatornás, négyhangszórós Harman Kardon rendszerből érkezik. A Qosmio a Wi-Fi hálózatokhoz a/b/g szabványok szerint csatlakozhat. Az akkumulátoros üzemidő a hasonló gépektől eltérően meglelhetősen hosszú, a gyártó 3,2 órányi időtartamot adott meg.

A nagy kijelző, valamint az ismertetett részegységek már nehéz gépet feltételeznek, a G40 4,8 kilogrammnál állítja meg a mérleg nyelvét. A Toshiba asztali gép helyettesítőnek szánja, olyan felhasználók számára, akik több szórakozási forrást is szeretnének a munkára alkalmas készülékben tudni (számítógép, TV, videofelvevő). A nehézsúlyú noteszgép e hét pénteken kerül a Japán boltok polcaira 3500 dollárért. A szigetországon túli értékesítés kezdetének dáumát nem közölte a gyártó, de ahogy az a korábbi Qosmio modellek esetében volt, úgy a jelenleginél is számolhatunk pár hét csúszással.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról