:

Szerző: Ady Krisztián

2007. december 17. 15:46

Már teszteli a Magyar Telekom a nagyfelbontású IP-tévét

A Magyar Telekom sajtóközleményben jelentette be, hogy a vállalat hálózatán fogható elsőként nagyfelbontású, HD-adás itthon -- sajnos egyelőre csupán néhány tesztelő számára. A nyáron indított kísérleti projekt technikai hátteréül VDSL2+ technológiájú hálózatot építettek ki, és üzemeltetnek az Ericsson segítségével. A VDSL2+ minimum 25 megabit/s-os letöltési sebességet ígér, amire szükség is van a megnövekedett adatmennyiség továbbításához.

[HWSW] A Magyar Telekom sajtóközleményben jelentette be, hogy a vállalat hálózatán fogható elsőként nagyfelbontású, HD-adás itthon -- sajnos egyelőre csupán néhány tesztelő számára. A nyáron indított kísérleti projekt technikai hátteréül VDSL2+ technológiájú hálózatot építettek ki, és üzemeltetnek az Ericsson segítségével. A VDSL2+ minimum 25 megabit/s-os letöltési sebességet ígér, amire szükség is van a megnövekedett adatmennyiség továbbításához.

Az új, optikai hálózaton alapuló technológiának köszönhetően a háztartási internetvégpont áteresztőképessége drasztikusan megnövekedhet, melyen nem csak lényegesen gyorsabban lehet majd internetezni, hanem a T-Home TV IP-alapú televíziós szolgáltatás is továbbléphet a képminőség és felbontás terén. A sajtóközlemény szerint a T-Home TV-n keresztül a Pekingi Olimpia eseményei időeltolva, VDSL2+ hálózaton pedig nagyfelbontású változatban követhetők majd jövő nyáron. A tervek szerint az új szolgáltatások bevezetésére 2008 első felében kerülhet majd sor.

A Magyar Telekom VDSL2 hálózati eszközökre kiírt tenderén az Ericsson kapta a lehetőséget mind a próbahálózat kiépítésére, mind pedig egyes területeken a későbbi hálózatfejlesztésben való aktív részvételre. A próbahálózaton jelenleg is tesztelik az új szolgáltatásokat.

HBO Digital
HBO Digital a T-Home TV-n

A kísérleti projektben, Budapest XI. kerületének egy részén jelenleg 100 ügyfél próbálhatja ki a 25 megabit/s letöltési és 1,5 megabit/s-os feltöltési sebességű internetkapcsolatot, a T-Home TV-n keresztül az első HD-csatornákat, valamint az IP-telefon szolgáltatást. A sikeres projektet követően a Magyar Telekom több budapesti kerületben -- elsősorban várhatóan a belső kerületekben --, az agglomerációban, és nagyobb vidéki városokban folytatja az üvegszál-alapú, nagy sávszélességet nyújtó hálózatának kiépítését. Az érintett önkormányzatokkal már folyik az egyeztetés, a fejlesztések első fázisának átadására 2008 első félévében kerülhet sor.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.