Szerző: Ady Krisztián

2007. december 11. 14:54

Villámgyorsan töltődnek és évtizedig működnek a Toshiba szuperakkumulátorai

A Toshiba bejelentette, hogy jövő tavasszal kezdődhet meg szuperakkumulátorainak, a rendkívül tartós és villámgyorsan feltölthető lítiumion energiacelláinak sorozatgyártása. Az úgynevezett SCiB akkumulátorok első körben ipari területeken bukkanhatnak fel.

[HWSW] A Toshiba bejelentette, hogy jövő tavasszal kezdődhet meg szuperakkumulátorainak, a rendkívül tartós és villámgyorsan feltölthető lítiumion energiacelláinak sorozatgyártása. Az úgynevezett SCiB akkumulátorok első körben ipari területeken bukkanhatnak fel.

A Toshiba akkumulátorai mindössze 5 perc alatt feltölthetők névleges kapacitásuk 90 százalékára, élettartamuk pedig megközelítheti a 10 évet, ugyanis legalább 5 ezer feltöltési-merítési ciklust is kibírnak. Sőt, 3 ezer ciklusig garantálja a Toshiba, hogy csak 10 százalékát veszíti el névleges kapacitásának az akkumulátor. Japán gyártó mindezt új katód, szeparátor, elektrolit, és nem utolsósorban új gyártástechnológia felhasználásával érte el.

Az energiacellákból 24 voltos, 4,2 Ah, azaz 100 Wh kapacitású, tízcellás -- igaz két kilós -- akkumulátorblokkok is építhetők, melyek számos elektronikai eszközben felhasználhatók, bár noteszgépek meghajtásához még kissé nehezek.

Toshiba SCiB akkumulátor

Ezek az akkumulátorok jó szolgálatot tehetnek szünetmentes tápegységekben, de akár háztartási berendezésekben, például porszívókban is, hogy a jövő felhasználási területeiről, például hibrid autókról ne is beszéljünk -- bár a nagy terhelhetőség egyelőre kérdés a Toshiba megoldásánál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról