Szerző: Bányai György

2007. december 11. 13:13

Komplett PC egy 5,25" meghajtó méretében

A VIA Pico-ITX méretű alaplapja mellé a gyártó körítésként most egy tápegységet és egy parányi házat is párosít. Ezt a készletet ezen a héten pénteken indítja útjára Artigo néven, a szereld magad szellemben barkácsolni vágyóknak az ünnepek közötti időre.

[HWSW] A VIA Pico-ITX méretű alaplapja mellé a gyártó körítésként most egy tápegységet és egy parányi házat is párosít. Ezt a készletet ezen a héten pénteken indítja útjára Artigo néven, a "szereld magad szellemben" barkácsolni vágyóknak az ünnepek közötti időre.

Az Artigo csomag a VIA 1 gigahertzes C7M processzorától nem elválasztható 100x72 milliméteres Pico-ITX alaplapjából, az ezt árammal ellátó tápegységből (és átalakítóból), a szükséges kábelekből és csatlakozókból áll, valamint a gépházból, amelyet parányi mérete miatt még egy hétköznapi számítógép optikai meghajtót fogadni képes résébe is becsúsztathatunk.

A készletet egy párhuzamos ATA csatolófelülettel ellátott 2,5 hüvelykes noteszgép-merevlemezzel, valamint egy DDR2-533 memóriamodullal kell még kiegészíteni, utóbbiból maximálisan 1 gigabájt méretű támogatott. A 15x11x4,5 centiméteres gépház az előlapon 4 darab USB eszköz egyidejű csatlakoztatását teszi lehetővé, ezen portok mellett megtalálható a hangkimenet, valamint a mikrofon 3,5 milliméteres jack aljzata is.

VIA ARTIGO

A hátoldal ennél kevesebbet nyújt: itt csak a VGA kimenetet, valamint a vezetékes hálózatok csatlakozójaként ismert LAN aljzatot találjuk meg, amelyen keresztül maximum 100 megabit/másoderces sebességgel kommunikálhat a gép egy hálózatban. A készlet a mai naptól kapható, kevésnek épp nem nevezhető 300 dolláros áron, amelyhez még az építkezés alatt a merevlemez és a memória extra kiadásai is társulnak.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról