Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 10. 09:34

Már a Microsoft HD Photo formátumot is kezeli az Adobe Photoshop

A Microsoft pénteken kiadta annak a Photoshop-pluginnak a végleges változatát , amely képes a HD Photo formátumú állományokat kezelni. A kiegészítés a Photoshop CS2 és CS3 változatával kompatibilis és Windows XP-n, valamint Vistán használható, más verzió, illetve operációs rendszer hivatalosan nem támogatott.

[HWSW] A Microsoft pénteken kiadta annak a Photoshop-pluginnak a végleges változatát, amely képes a HD Photo formátumú állományokat kezelni. A kiegészítés a Photoshop CS2 és CS3 változatával kompatibilis és Windows XP-n, valamint Vistán használható, más verzió, illetve operációs rendszer hivatalosan nem támogatott.

A JPEG leváltására hivatott HD Photo formátum számos előnnyel rendelkezik a mindenki által ismert, a digitális fényképezőgépekben leggyakrabban használt képformátummal szemben. Ezek között elsőként a jobb tömörítési algoritmust emelhetjük ki, amely segítségével azonos állományméret esetén kétszer jobb minőség, vagy azonos minőség mellett feleakkora fájlméret érhető el, ráadásul veszteségmentes kódolásnak hála az összes pixelinformáció konzerválható.

A jelenlegi JPEG 8 bitet tárol csatornánként, az új JPEG XR az információkat 16, vagy akár 32 bites felbontással is képes eltárolni, így például egy fotón szereplő árnyékos arc, vagy egy fehér ruha részletei is jobban kivehetőek lesznek majd. Természetesen a részletgazdagabb tárolás következménye a szélesebb, egyben természetesebb színvisszaadás, vagy a nagyobb kontrasztátfogás is, amely egyértelműen szebb képeket eredményez. A HD fotók 262 millió színűek lehetnek, elméletileg 68,6 terapixeles maximális képméretben, egészen addig, amíg a tömörített fájlméret meg nem haladja a 32 gigabájtot.

A Microsoft a HD Photót szabványosítani kívánja, a formátum már JPEG XR (Extended Range) néven kerül a megfelelő szervezetek elé. A JPEG XR nyílt szabványként kerülhet bevezetésre, és a Microsoft reményei szerint a képszerkesztő szoftverek mellett hamarosan digitális fényképezőgépekben is megjelenhet. A HD Photót egyébként alapértelmezésként támogatja a Windows Vista, valamint a .NET Framework 3.0 is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról