Szerző: Bizó Dániel

2007. december 10. 16:49

Gyökeresen új architektúra az Intel ultramobil processzora

Az Intel az idei őszi Intel Developer Forumon (IDF) beszélt először nagyobb nyilvánosság előtt új fejlesztési irányáról, mely az ultramobil és ultraolcsó eszközöket célozza meg. Anand Chandrasekher, az ultramobil csoportért felelős alelnök akkor azt állította, hogy jövőre már megszületik az erőfeszítések első igazi gyümölcse, a Menlow platform, mely alapjaitól fogva új designt képvisel. A közelgő ISSCC chiptervező konferencia nemrég nyilvánossgágra került előzetese alapján valóban így van, és az új platform egy új ágat képvisel.

[HWSW] Az Intel az idei őszi Intel Developer Forumon (IDF) beszélt először nagyobb nyilvánosság előtt új fejlesztési irányáról, mely az ultramobil és ultraolcsó eszközöket célozza meg. Anand Chandrasekher, az ultramobil csoportért felelős alelnök akkor azt állította, hogy jövőre már megszületik az erőfeszítések első igazi gyümölcse, a Menlow platform, mely alapjaitól fogva új designt képvisel. A közelgő ISSCC chiptervező konferencia nemrég nyilvánossgágra került előzetese alapján valóban így van, és az új platform egy új ágat képvisel.

Fillérekért gyártható

Az IDF-en elhangzottak alapján a Menlow egy 45 nanométeres csíkszélességre tervezett processzor köré épül majd. A Silverthorne kódnévre hallgató chipről a vállalat csak annyit árult el, hogy 64 bites felépítése ellenére rendkívül apró lesz, ami az ultraalacsony fogyasztás mellett szinte filléres termelési költséget tesz lehetővé. A Silverthorne chipsetje, a Poulsbo egyetlen magas integráltságú chipből épül fel, és DDR2 memóriát hajt meg. Az Intel jelenlegi ultramobil platformja, a McCaslin gyakorlatilag csak egy "elavult", alacsony fogyasztású Centrino-platform (Sonoma).

A közelgő, a chiptervezők éves dzsemborijának tekinthető ISSCC (International Solid State Circuit Conference) tematikájában a Silverthorne is szerepel. Az előzetes információk szerint a chip 47 millió tranzisztort integrál 25 négyzetmilliméteren, 2 watt alatti fogyasztással. Órajelenként legfeljebb 2 utasítást képes feldolgozni szigorúan sorrendben, vagyis nem rendelkezik a több mint egy évtizede gyakorlatilag minden x86-os chipben megtalálható, egyre agresszívabb ütemezővel és soronkívüli végrehajtással.

A magok etetéséről első szinten 32 kilobájtnyi utasítás-, és 24 kilobájt adattár igyekszik gondoskodni 512 kilobájt másodszintű gyorsítótár társaságában. A radikálisnak tűnő 45 nanométeres design ugyanakkor továbbra is hagyományos adatbuszt alkalmaz majd. Az apró processzor egy 441 lábú µFCBGA tokozásban foglal majd helyet. Látható tehát, hogy valóban egy új tervezésű architektúráról van szó, ami izgalmas kérdéseket vet fel a teljesítmény és energiahatékonyság szempontjából.

Az ultramobiloké a jövő

A Menlow az Intel állítása szerint méreteiben és fogyasztásában egyaránt negyedét teszi ki a teljesértékű Centrino platformoknak. A vállalat természetesen már a Menlow utódján is dolgozik, mely Moorestown névre hallgat, ;s igazi áttörést ígér: a processzor, a grafikus mag és a memóriavezérlő egyetlen chipre költözik, a DDR2-nél alacsonyabb fogyasztású DDR3 memóriát kezel majd, és egy- és kétmagos változatban is elkészül majd. A Moorestownra épülő eszközöktől az Intel már egész napos működést vár, 3D gyorsítás és HD-videolejátszás mellett.

Nem kis reményeket fűz a vállalat az ultramobil irányhoz. Paul Otellini elnök-vezérigazgató korábban úgy fogalmazott, a Pentium processzor óta ez lesz az Intel legnagyobb dobása. A vezér elmondta, a vállalat 2011-re nem kevesebb, mint 30 milliárd dolláros bevételt vár 900 millió eladott készülék mellett, melyet a már korábban tárgyalt három, robbanás előtt álló szegmens fog együttesen generálni (UMPC, MID, ultraolcsó PC-k). Otellini várakozásai szerint a Menlow olyan lesz ezeknek a területeknek, mint amilyen a Centrino volt a notebookoknak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról