Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 7. 09:44

Nyílt forrású vállalati portálmotorral állít konkurenciát a SharePointnak a Sense/Net

Bejelentette vállalati portálmotorjának legújabb változatát a Sense/Net. A Portal Engine TNG-vel (The Next Generation) nem kisebb feladatra vállalkozott, mint arra, hogy a Microsoft SharePointtal versenyezzen a hazai és a nemzetközi piacokon egyaránt -- a fő fókusz természetesen a magyar ügyfeleken lesz, amelyek elsősorban nagyvállalatok, illetve közintézmények közül kerülhetnek ki.

[HWSW] Bejelentette vállalati portálmotorjának legújabb változatát a Sense/Net. A Portal Engine TNG-vel (The Next Generation) nem kisebb feladatra vállalkozott, mint arra, hogy a Microsoft SharePointtal versenyezzen a hazai és a nemzetközi piacokon egyaránt -- a fő fókusz természetesen a magyar ügyfeleken lesz, amelyek elsősorban nagyvállalatok, illetve közintézmények közül kerülhetnek ki.

A Portal Engine TNG teljesen nyílt forrású, a Community Edition ingyenesen letölthető, a forrását GPL licenc alatt adja ki a Sense/Net. A termékből létezik egy Enterprise Edition, amelyhez már terméktámogatás is jár, valamint üzemeltetést segítő eszközök, illetve kibővített dokumentáció járnak hozzá. A Portal Engine harmadik változata a kimondottan fejlesztőcégeknek, illetve interaktív médiával foglalkozó vállalatoknak szánt Professional Developer Edition változata.

A Sense/Net szerint a Portal Engine TNG sikeresen ötvözi a hasonló feladatra szánt nyílt forrású megoldások (pl. Joomla, Drupal, DotNetNuke) ingyenes vagy kedvezőbb árú elérhetőségét és könnyű kezelhetőségét a komoly vállalati háttérrel rendelkező termékekhez (pl. SharePoint, WebSphere, FileNet) kapcsolódó professzionális támogatással és nagyvállalati szolgáltatásokkal. A Portal Engine TNG ráadásul többplatformos megoldás, Windowson és Linuxon egyaránt használható -- utóbbin a futásról a Mono keretrendszer gondoskodik.

A Sense/Net által prezentált képernyőmentések alapján a Portal Engine TNG felhasználói felülete nem csak hogy teljesen grafikus és "WYSIWYG" (what you see is what you get), hanem böngészőfüggetlen is. A szoftvernek nem csak a fejlesztése nyugszik "webkettes" alapokon, hanem a szolgáltatásai is ezt a korszakot idézik, hiszen a hagyományos vállalati portál elemek (portál, tartalomkezelés, kisalkalmazások, keresés, identitáskezelés, stb.) mellett már blogokat, wikiket, tagelést is támogat. A tegnapi bejelentés szerint a szoftver dokumentációja is egy wiki formájában lesz elérhető a felhasználók számára.

A Sense/Net Portal Engine TNG jelenleg még béta állapotú, de a vállalkozó kedvűek jelentkezhetnek a tesztelők közé a www.portalengine.org weboldalon. Az éles indulást 2008 márciusára ígéri a Sense/Net. A vállalat oldalán hamarosan elindulnak a fejlesztők blogjai is, amelyekből további részleteket lehet majd megtudni a termékről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról