Szerző: Ady Krisztián

2007. december 6. 14:32

Több hónapos késéssel írják ki a digitális műsorszórás megkezdéséhez szükséges pályázatokat

A digitális televíziózásról szóló törvény hétfői módosítását követően egészen jövő év végéig, 2008. december 31-ig is eltolható lenne a beindításhoz szükséges pályázatok kiírása, melyeknek eredetileg idén október 31-én kellett volna legkésőbb megjelenniük. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) azonban várhatóan csupán néhány hónapos késéssel, 2008 tavaszán megjelenteti ezeket -- közölte a hatóság pécsi sajtótájékoztatóján Márton György szóvivő.

[HWSW] A digitális televíziózásról szóló törvény hétfői módosítását követően egészen jövő év végéig, 2008. december 31-ig is eltolható lenne a beindításhoz szükséges pályázatok kiírása, melyeknek eredetileg idén október 31-én kellett volna legkésőbb megjelenniük. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) azonban várhatóan csupán néhány hónapos késéssel, 2008 tavaszán megjelenteti ezeket -- közölte a hatóság pécsi sajtótájékoztatóján Márton György szóvivő.

A pályáztatási eljárást az Országgyűlés által létrehozott eseti bizottság felügyelte, mely annak ellenére nem adta meg korábban az engedélyt, hogy az NHH-val szoros volt az együttműködés. A jóváhagyás megszületése esetén akár már idén, de legkésőbb 2008 elején nyertest lehetett volna hirdetni, a digitális földfelszíni műsorszórás így akár már jövőre beindulhatott volna hazánkban.

A törvény alapján a pályázatok nyertesei 12 évre szóló, egyszer 5 évvel meghosszabbítható üzemeltetési jogosultságot nyerhetnek majd el. Az egyik pályázat öt digitális televízió műsorszóró hálózat (multiplex) üzemeltetési jogosultságának megszerzésére, a másik pedig egy, a VHF sávban működő digitális rádió műsorszóró hálózat üzemeltetési jogosultságára vonatkozik.


A DVB-T digitális földfelszíni műsorszórás jelenlegi lefedettsége

A televíziós csatornacsomagoknak, multiplexeknek a hálózatok teljes kiépítése után a lakosság 94 százalékát, a rádiósnak pedig a lakosság 85 százalékát kell elérnie. A 2006-ban Genfben megtartott Körzeti Rádiótávközlési Értekezlet eredményeként Magyarországnak a digitális átállás során összesen 8 televíziós és 3 rádiós csomag áll rendelkezésére. A mostani pályázat után fennmaradó 3 televíziós és 2 rádiós multiplex hasznosításáról a későbbiek során születik majd döntés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról