Szerző: Ady Krisztián

2007. december 06. 16:28:14

Meglehetősen korlátozott a Nokia 'ingyenes' zeneszolgáltatása

Az Ars Technica további részleteket is kiderített a Nokia Comes With Music zeneszolgáltatásáról, melyet a vállalat bizonyos mobilkészülékeihez csomagolnak a jövő év második felétől: a havi körülbelül 5 dolláros előfizetési költség a készülékek árába épül majd be -- így az közel sem ingyenes, éves szinten durván 60 dollárral drágítja a készüléket --, ráadásul a letöltött zenéket sem lehet ésszerű keretek között felhasználni.

[HWSW] Az Ars Technica további részleteket is kiderített a Nokia "Comes With Music" zeneszolgáltatásáról, melyet a vállalat bizonyos mobilkészülékeihez "csomagolnak" a jövő év második felétől: a havi körülbelül 5 dolláros előfizetési költség a készülékek árába épül majd be -- így az közel sem ingyenes, éves szinten durván 60 dollárral drágítja a készüléket --, ráadásul a letöltött zenéket sem lehet ésszerű keretek között felhasználni.

A "Comes With Music" szolgáltatással érkező telefonokra a vásárlástól egy évig szabadon lehet majd letölteni, illetve meghallgatni a Universal számtalan elérhetővé tett zeneszámát, a dalokat pedig az egy év letelte után is meg lehet tartani. A szolgáltatás a Universal Total Music szolgáltatásán alapul, melyet a kiadó kiadók, mobilgyártók számára kínál, havi 5 dolláros díjért. A Nokia az első gyártó, mely elérhetővé teszi készülékein ezt a megoldást.

A Comes With Music azonban korántsem olyan megnyerő és szabadságot biztosító, mint az a korai híradásokból kiderült: az előfizetéses rendszerből származó zeneszámokat Microsoft DRM jogosultságkezelő rendszer védi, így azok nem másolhatók át más hordozható készülékekre, csak a mobilon hallgathatók meg. A szokásoktól eltérően nem írható belőlük egyetlen példányban sem CD-lemez, ezért is külön díjat kell fizetni.

A legfájóbb azonban az, hogy az Ars Technica értesülései szerint az egy év leteltét követően nincs lehetőség az előfizetés meghosszabbítására, így csak egyetlen módon juthatunk további zeneszámokhoz: ha egy új mobiltelefont veszünk, melyre azonban a korábban letöltött, megszerzett számokat nem másolhatjuk át.

Cikkünk megjelenése után a Nokia az Engadget kütyüblognak elárulta, mégsem a Universal Total Music szolgáltatásán alapul -- de hogy pontosan milyen megoldáson, azt nem volt hajlandó elárulni.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 27. 22:42

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.