Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Meglehetősen korlátozott a Nokia 'ingyenes' zeneszolgáltatása

Ady Krisztián, 2007. december 06. 16:28
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Ars Technica további részleteket is kiderített a Nokia Comes With Music zeneszolgáltatásáról, melyet a vállalat bizonyos mobilkészülékeihez csomagolnak a jövő év második felétől: a havi körülbelül 5 dolláros előfizetési költség a készülékek árába épül majd be -- így az közel sem ingyenes, éves szinten durván 60 dollárral drágítja a készüléket --, ráadásul a letöltött zenéket sem lehet ésszerű keretek között felhasználni.

hirdetés
[HWSW] Az Ars Technica további részleteket is kiderített a Nokia "Comes With Music" zeneszolgáltatásáról, melyet a vállalat bizonyos mobilkészülékeihez "csomagolnak" a jövő év második felétől: a havi körülbelül 5 dolláros előfizetési költség a készülékek árába épül majd be -- így az közel sem ingyenes, éves szinten durván 60 dollárral drágítja a készüléket --, ráadásul a letöltött zenéket sem lehet ésszerű keretek között felhasználni.

A "Comes With Music" szolgáltatással érkező telefonokra a vásárlástól egy évig szabadon lehet majd letölteni, illetve meghallgatni a Universal számtalan elérhetővé tett zeneszámát, a dalokat pedig az egy év letelte után is meg lehet tartani. A szolgáltatás a Universal Total Music szolgáltatásán alapul, melyet a kiadó kiadók, mobilgyártók számára kínál, havi 5 dolláros díjért. A Nokia az első gyártó, mely elérhetővé teszi készülékein ezt a megoldást.

A Comes With Music azonban korántsem olyan megnyerő és szabadságot biztosító, mint az a korai híradásokból kiderült: az előfizetéses rendszerből származó zeneszámokat Microsoft DRM jogosultságkezelő rendszer védi, így azok nem másolhatók át más hordozható készülékekre, csak a mobilon hallgathatók meg. A szokásoktól eltérően nem írható belőlük egyetlen példányban sem CD-lemez, ezért is külön díjat kell fizetni.

A legfájóbb azonban az, hogy az Ars Technica értesülései szerint az egy év leteltét követően nincs lehetőség az előfizetés meghosszabbítására, így csak egyetlen módon juthatunk további zeneszámokhoz: ha egy új mobiltelefont veszünk, melyre azonban a korábban letöltött, megszerzett számokat nem másolhatjuk át.

Cikkünk megjelenése után a Nokia az Engadget kütyüblognak elárulta, mégsem a Universal Total Music szolgáltatásán alapul -- de hogy pontosan milyen megoldáson, azt nem volt hajlandó elárulni.

4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!