:

Szerző: Bányai György

2007. december 5. 13:12

A Nokia "zöld" mobiltelefont dobott piacra

A közelmúltban ismertetett Greenpeace listán -- amely a gyártók környezetvédelmi törekvései alapján rangsorol -- még feljebb kúszhat a Nokia: legújabb alsókategóriás mobiltelefonja újrahasznosított anyagokból építkezik.

[HWSW] A közelmúltban ismertetett Greenpeace listán -- amely a gyártók környezetvédelmi törekvései alapján rangsorol -- még feljebb kúszhat a Nokia: legújabb alsókategóriás mobiltelefonja újrahasznosított anyagokból építkezik.

A Nokia 3110 Evolve nem a megszokott értelemben vett szolgáltatásaiban nyújt sokat, hanem a környezetünk védelmének oldaláról. A készülék -- ahogy az egy alaptípus esetében lenni szokott -- csak pár extrát vonultat fel, amennyiben az FM rádió, vagy az 1,3 megapixelben rögzíteni képes fényképezőgép annak számít. A készülék anyatermészettel szembeni alázata burkolatának 50 százalékában mutatkozik meg, mert ekkora része tartalmaz újrahasznosítható anyagokat. A készülék doboza ennél is több, szám szerint 60 százalékban tartalmaz visszaforgatott anyagot. A gyártó itt nem állt meg, már csak hab a tortán, hogy a mellékelt energiatakarékos hálózati töltő 94 százalékkal fogyaszt kevesebbet, mint amennyi maximumként van meghatározva az Energy Star előírásaiban.

Nokia 3110 Evolve

A Nokia nem először fordít ilyesmire figyelmet termékeinek előállítása során, sőt, az azokba épített lehetőségek terén is láthattunk egyszerű, ám annál ötletesebb megoldásokat. A Nokia volt az első olyan gyártó, amely a termékének kijelzőjén hívta fel a használó figyelmét arra, hogy töltés befejeztével kihúzza a konnektorból a készüléke töltőegységét. Emellett 2006-ban bevezették a kisebb térfogatú csomagolást, amely 54 százalékban alkalmazta az újrafelhasznált anyagokat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.