Szerző: Bányai György

2007. december 4. 15:03

Bepillantást enged a tervekbe a Nokia két érdekes szabadalmi bejegyzése

A Nokia első, november 29-én bejegyzett szabadalmi kérelme a közeljövőben érkező mobiltelefonjainak érintésérzékeny kijelzőivel kapcsolatos, a második pedig a kamerás készülékeinek lencséjének védelmével.

[HWSW] A Nokia első, november 29-én bejegyzett szabadalmi kérelme a közeljövőben érkező mobiltelefonjainak érintésérzékeny kijelzőivel kapcsolatos, a második pedig a kamerás készülékeinek lencséjének védelmével.

A Nokia tervei között olyan ujjlenyomat-azonosítási megoldás szerepel, amely a gyártó azon készülékeiben kerülhet bevezetésre, amelyek kijelzője érintésérzékeny. Az azonosítás során a kijelző képes felismerni a használó ujjmozgását, amely után a mobil engedélyezheti, vagy megtagadhatja a hozzáférést. Ugyancsak november 29-én jegyeztette be a gyártó a kamerával ellátott mobiltelefonjaival kapcsolatos szabadalmát, amely a forgatható-csavarható kamera lencséjének védelmével áll összefüggésben. A mobiltelefon két részből áll, a nagyobb főegységből és az efölött elhelyezkedő eltekerhető kamerából. Utóbbi lencséjének védelmét a nyugalmi (visszacsavart) állapotban a készülékház maga látja el.

A bejegyzés említést tesz arról, hogy a növekvő felbontás miatt nagyobb lencsékre (fényerő) lenne szükség, de ez nem kivitelezhető a méretek csökkenése miatt. A kis méretben megvalósítható jó minőségű kamera azonban sérülékeny részegységekből építkezik, amelynek fontos a védelme. Bár mérföldkőként nem írhatóak le e szabadalmak a technikai fejlesztések világában, arra mindenképp jók, hogy lássuk a Nokia közeljövőre szóló terveit, illetve azokat a lehetőségeket, amelyekkel a termékeik fel lesznek szerelve.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról