Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 30. 13:50

Seregnyi HPC-kategóriás újdonság a Suntól

A renói Supercomputing 07 (SC07) konferencián a Sun Microsystems egy egész sor újdonságot jelentett be a műszaki és tudományos számítástechnika (HPC) területén, köztük egy új blade rendszert, egy óriási InfiniBand switchet, valamint egy tárolórendszert. A cég emellett egy új munkaállomással is jelentkezett.

[HWSW] A renói Supercomputing 07 (SC07) konferencián a Sun Microsystems egy egész sor újdonságot jelentett be a műszaki és tudományos számítástechnika (HPC) területén, köztük egy új blade rendszert, egy óriási InfiniBand switchet, valamint egy tárolórendszert. A cég emellett egy új munkaállomással is jelentkezett.

A világ legnagyobb InfiniBand kapcsolója

Az SC07 rendezvényen bemutatkozott Sun-újdonságok közül talán a leginkább figyelemre méltó a 110 terabit/s belső sávszélességű Datacenter Switch 3456, amely nevéhez hűen összesen 3456 portot kezel egyetlen készülékben, viszonylag alacsony (700 ns) késleltetéssel -- a rivális gyártók legnagyobb switchei 288 portosak, a késleletésük pedig ennél nagyobb portszám esetén a topológiából adódóan jóval magasabb. Sun Datacenter Switchből egyébként akár négy is összekapcsolható, vagyis egy több mint 13 ezer csomópontot tartalmazó fürt is felépíthető a versenytárs megoldásoknál lényegesen kevesebb aktív hálózati eszközzel és kábellel.

Az eszköz egy egyedi tervezésű házban (62"x71"x44") kapott helyet, amelynek a belsejében és persze a külsején is különös gondot fektettek a magas portszám miatt az eszköznél is jóval nehezebb kábelek elvezetésére. A kábelek egyébként egyedi fejlesztésűek, különlegességük, hogy egy fizikai aljzatra egy elosztón át három 4x sebességű InfiniBand-kábel csatlakozik. A kábelek egyébként aktívak, a felügyeleti szoftverből mindegyiknek lekérdezhető az állapota (be van-e dugva, hová van dugva, zajlik-e rajta adatforgalom, stb.). A rendszer méreteire jellemző, hogy teljes kiépítés esetén a fogyasztása 36 kilowatt.

Sun Datacenter Switch 3456
A Sun Datacenter Switch 3456 kitárt szárnyai a kábeleket tartják

Vállalati archívum

A Sun második újdonsága a StorageTek 5800 névre keresztelt tárolórendszer, amelyet nagy mennyiségű statikus struktúrálatlan adat (pl. fényképek, videók, hangfelvételek, műszaki/tudományos adatok, orvosi felvételek, stb.) archiválására fejlesztettek ki. A rendszer tulajdonképpen némileg módosított Sun Fire x2100 szerverekből áll, amelyek egyenként négy darab 500 gigabájtos SATA meghajtót tartalmaznak. Egy cellában 16 szerver (32 terabájt kapacitás) és két redundáns GbE switch dolgozik egy szervizegységként dolgozó szerver társaságában. A fél cella is rendelhető, de kettő össze is köthető, így a maximális kapacitás 64 terabájt.

Az adatok tárolásáról, terítéséről, az integritás megőrzéséről, a hibatűrésről a gépen futó Solaris 10, valamint a gépre fejlesztett egyedi rendszerszoftver gondoskodik. A StorageTek 5800 által támogatott "kliens" operációs rendszerek között a Windows XP-t, Windows Server 2003 R2-t, Red Hat Enterprise Linuxot, valamint Solarist találunk. Az eszközt kimondottan archiválásra fejlesztette ki a Sun, a vállalat főképp médiaipari, egészségügyi vásárlókra számít a műszaki és tudományos területen érdekelt ügyfelek mellett. Egy cella listaára 245 ezer dollár.

Sun Blade 6048 Sun StorageTek 5800
Balre a 6048-as blade keret, jobbra a StorageTek 5800 egy cellája

Szintén a renói SC07-en debütált a vállalat új blade rendszere, a 6048, amely a szokásosnál szélesebb, 23" rackszekrényekben összesen 48 darab 6000-es sorozatú blade-et tud fogadni, ami kétfoglalatos blade-ek és négymagos processzorok esetén 384 processzormagot jelent. Hamarosan azonban négyfoglalatos blade-ekkel is jelentkezik a Sun, amelyekkel még tovább fokozható a teljesítménysűrűség. Az új, négyfoglalatos blade-ek közös tulajdonsága, hogy nem tartalmaznak merevlemezt, az operációs rendszer tárolására egy 8 gigabájtos flash meghajtót integráltak az alaplapjukra. Az Opteron- és Xeon-alapú blade közötti fontos különbség még, hogy előbbi 128, utóbbi csak 96 gigabájt memóriát támogat. Megjelenésük 2008 első negyedévében esedékes.

Az első Intel-alapú munkaállomás a Suntól

A Sun újdonságai között kell említenünk a ma már Magyarországon is kapható Ultra 24 munkaállomást, amely a vállalat első Intel-alapú terméke ebben a szegmensben. Az Ultra 24 Intel Core 2 Exteme, Core 2 Quad és Core 2 Duo processzorokkal rendelhető, a grafikus megjelenítésről NVIDIA Quadro kártyák gondoskodnak. Noha a gépek lényeében ugyanazokból az alkatrészekből épülnek fel mint a HP vagy a Dell hasonló kategóriás gépei, a legtöbb tesztben (pl. Matehematica, Pro/Engineer) mégis gyorsabbak azoknál, ez valószínűleg az egyedi fejlesztésű alaplapoknak köszönhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról