Szerző: Bizó Dániel

2007. november 15. 10:46

Sony: áttörést ért el a PlayStation 3 az árcsökkentést követően

[Associated Press/HWSW] Ahogyan az várható, a Sony szempontjából pedig több mint remélhető volt, a PlayStation 3 (PS3) eladásai felpörögtek az árcsökkentés hatására. Erről maga Howard Stringer, a japán elektronikai mamut vezére beszélt az Associated Press hírügynökségnek. Az idei ünnepi hajrá rendkívül kritikus jelentőséggel bír a cég és platform jövője szempontjából egyaránt, miután a Microsoft nyomasztó fölényt épített ki Xbox 360 konzoljával.

[Associated Press/HWSW] Ahogyan az várható, a Sony szempontjából pedig több mint remélhető volt, a PlayStation 3 (PS3) eladásai felpörögtek az árcsökkentés hatására. Erről maga Howard Stringer, a japán elektronikai mamut vezére beszélt az Associated Press hírügynökségnek. Az idei ünnepi hajrá rendkívül kritikus jelentőséggel bír a cég és platform jövője szempontjából egyaránt, miután a Microsoft nyomasztó fölényt épített ki Xbox 360 konzoljával.

Tűzvész vagy csak fellángolás?

A pénzügyi osztályon vélhetően nem kevés ősz hajszálat okozó, dollár százmilliókba kerülő árcsökkentés hatásosnak látszik, egyelőre legalábbis. Stringer nyilatkozata alapján az árcsökkentések óta a PS3 Európában a legjobban fogyó konzol, míg az Egyesült Államokban megduplázódott a forgalom. "Ismét jövünk fel" -- fogalmazott az elnök-vezérigazgató, a japán vállalat történetének első külföldi vezére. Nem hivatalos információk szerint a PS3 Japánban is átvette a vezetést az elmúlt héten, 56 ezer darabbal (a korábbi 17 ezerrel szemben), megelőzve még a Nintendo Wii-t is.

Az elmúlt két hétben (a november 2-val és 11-ével zárultak) 75 és 100 ezer PS3 fogyott az Egyesült Államokban, árulta el, szemben a korábbi heti 30-40-ezres értékesítéssel. "Ez az az áttörés, amelyet vártunk. Lélegzet visszafojtva", mondta, majd hozzátette, kétségtelenül sok kritikát kaptak a PS3 miatt az év során, de "végül magunk mögött hagytuk a fordulópontot". Kérdéses ugyanakkor, hogy ez a lendület meddig tart ki, és nem csak egy átmeneti fellángolásról beszélünk-e. Szintén nem ismert egyelőre a többi konzol értékesítési adata, valamint a következő hetekben erősen felfutó ünnepi kereslet is torzítja az árcsökkentés hatását.

Gran Turismo 5 demo
Gran Turismo 5 demó, a játék azonban csak jövő év végén érkezik legkorábban

Mint arról a HWSW is beszámolt, a Sony drasztikus árcsökkentést hajtott végre október elején Európában, majd október második felében az Egyesült Államokban is. A vállalat egy új modellt vezetett be harmadával alacsonyabb áron (400 euró, itthon már 100 ezer forint alatt is hozzá lehet jutni), mely 40 gigabájtos merevlemezzel, 2 USB porttal, és kártyaolvasó nélkül érkezett. A leglényegesebb változás azonban a PlayStation 2 (PS2) kompatibilitás teljes hiánya, amivel a Sonynak az előállítási költség további faragásán kívül vélhetően a két platform elszigetelése, lényegében a fejőstehén PS2 életciklusának további elnyújtása a célja, valamint a PS3 üzleten keletkező veszteségek tompítása.

Most vagy soha

A korábbi változatok (Európában a PS2-szoftverekkel korlátozottan kompatibilis, 60 gigabájtos, kártyaolvasós) 100 pénzegységgel váltak olcsóbbá, vagyis a kontinensen 500 euróra (130 ezer forint magassága) mérséklődött a hivatalos kiskereskedelmi ár. A jelenlegi ismeretek szerint az új, 40 gigabájtos verzió vált a "normálissá", vagyis a korábbi a készlet erejéig kapható. Az igen agresszív, ugyanakkor a PS3 és Xbox 360 eladásainak üteme fényében várható lépéssel a Sony egyértelmű támadást indított a Microsoft ellen, mely tetemes előnyre tett szert a konzolok korábbi urával szemben.

Az ipar és a média árgus szemekkel figyeli a két gép idei évvégi teljesítményét, mely nagyban befolyásolja majd a független szoftverfejlesztők befektetési döntéseit. Amennyiben a PS3 nem produkál meggyőző alakítást, úgy a nyugati piacokon behozhatatlan hátrányba kerülhet az Xbox 360-nal szemben. Nem jó ómen, hogy a Sony exkluzív húzónevei (Heavenly Sword, Lair) gyakorlatilag elbuktak az amerikak és angol játéklapok értékeléseiben az Xbox 360 felhozatalával szemben (Halo 3, Bioshock, Mass Effect), és a PS3 kínálata csak jövőre fog igazán megerősödni. Szintén hátrányosan érinti a PS3-at, hogy a PS2 legnépszerűbb franchise-a, a GTA-sorozat következő generációja szintén jövőre esedékes csak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról