:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 7. 11:56

Szabványos hardvermonitorozási interfészt tervezett az NVIDIA

Az NVIDIA bevonná a számítógépen belüli adatáramlás vérkeringésébe azokat az eszközöket is, amelyekről eddig szinte semmit sem tudtunk. Az Enthusiast System Architecture (ESA) kezdeményezés célja kiterjeszteni a monitorozási, felügyeleti funkciókat olyan komponensekre, mint például a tépegység, a számítógépház, vagy akár a vízhűtés.

[HWSW] Az NVIDIA bevonná a számítógépen belüli adatáramlás vérkeringésébe azokat az eszközöket is, amelyekről eddig szinte semmit sem tudtunk. Az Enthusiast System Architecture (ESA) kezdeményezés célja kiterjeszteni a monitorozási, felügyeleti funkciókat olyan komponensekre, mint például a tépegység, a számítógépház, vagy akár a vízhűtés.

Ma már a PC-k számos alkatrészében vannak szenzorok, amelyek segítségével nyomon követhető az állapotuk, például a processzor hőmérséklete, a ventilátorok fordulatszáma, vagy a grafikus chip órajele. Ez a lehetőség azonban sok alkatrészből hiányzik, vagy ha meg is van, akkor is valamilyen saját, zárt megoldásra épül, így az értékek kiolvasásához vagy a hardver finomhangolásához speciális szoftverre van szükség. Ezen a helyzeten próbál változtatni az NVIDIA ESA, amely egy USB speficikációra épülő nyílt szabvány.

Az ESA-kompatibilis eszközök mindegyikében lesz egy mikrokontroller, amely USB-felületen csatlakozhat a PC-hez, ezen továbbítva az adatokat. Az NVIDIA elképzelései szerint az ESA segítségével olyan alkatrészekről is kaphatunk majd információkat, amelyek állapota eddig rejtve maradt, például pontosan kijelezhető lenne a vízhűtőben keringő folyadék hőmérséklete és áramlási sebessége, a tápegység feszültsége és áramerőssége. Az adatokat természetesen naplózni is lehet, ami sokat segíthet egy hibakeresésnél (pl. miért melegszik túl a PC).

NVIDIA ESA

Az NVIDIA kezdeményezéséhez számos nagynevű gyártó csatlakozott (Dell, HP, Alienware, Falcon Northwest, ASUS, Gigabyte, MSI, EVGA, XFX, CoolerMaster, ThermalTake), azonban egyelőre egyetlen olyan hardverről vagy szoftverről se hallani, amely kompatibilis lenne a szabánnyal. Nem valószínű, hogy az ESA megváltja a világot, de a PC-jüket bütykölő felhasználók, a tuning-őrültek számára újabb lehetőség arra, hogy elfoglalják magukat a hosszú téli estéken.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.