Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Frissítette prémiumkategóriás fényképezőgépét a Ricoh

Bányai György, 2007. október 30. 13:08
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Piacra kerül a Ricoh formabontó GR Digital modelljének frissített változata, a GR II. A DIWA-díjas GR utódja több ponton frissül, természetesen a kihagyhatatlan megapixel-szám emelkedéssel együtt.

hirdetés
[HWSW] Piacra kerül a Ricoh formabontó GR Digital modelljének frissített változata, a GR II. A DIWA-díjas GR utódja több ponton frissül, természetesen a kihagyhatatlan megapixel-szám emelkedéssel együtt.

A 2005 októberében kereskedelmi forgalomba került Ricoh GR Digital a gyártó filmes GR sorozatának digitális változata. 2006-ban elnyerte a DIWA (Digital Imaging Websites Association) aranymedált a képminőség, valamint a gép és a mellé csomagolt kiegészítők kiemelkeden jó ár-érték aránya miatt. A Ricoh GR II Digital az előd 8 megapixeléhez képest 10 megapixeles képérzékelőt és új képfeldolgozó-processzort kapott, amely elé a jól bevált fix gyújtótávolságú 28 milliméteres F2,4 fényerejű optikát (6 lencsetag 5 csoportban, ezek közül 2 aszférikus, 3 pedig aszférikus felületű) építették a tervezők.

A fix gyújtótávolságú optika miatt a kép saroktól-sarokig tűéles, és szinte teljes mértékben mentes a színhibáktól (kromatikus aberráció), mert az optikának egyetlen állapotban kell a maximumot nyújtania, ellentétben a zoomos megoldásoktól, ahol a teljes zoomtartományban kell kompromisszumoktól nem mentesen (kompaktgépek optikái esetében) helytállni.

A Ricoh GR II Digital a csatlakoztatott átnézeti keresővel

A magnézium gépváz hátoldalán található kijelző is nagyobb lett: immár 2,7 hüvelyken jelenik meg a képet alkotó 230 ezer képpont. A komponálást segítendő a gépbe még egy vizszintmérőt is beépítettek, amely a fényképezőgép fizikai helyzetéről a kijelzőn informálja a felhasználót. Az átnézeti kereső szerelmesei a gépen nem tudnak áttekinteni, ők külön, a géphez mellékelt keresőt csatlakoztathatják a gépváz tetejére, amely így is teljesen használható, hiszen a zoom hiánya ezt a részegységet is könnyebben beállíthatóvá teszi.

A választható képformátumok a fájltípus és a képarány oldaláról egyaránt izgalmasak, a RAW állományok 3,8 másodperc alatt íródnak az SDHC kártyára, vagy az 54 megabájtnyi belső memóriába, emellett a kocka képarány is kiválasztható, ekkor a fotóink 2736x2736 pixelből állnak. A 107x58x25 milliméteres GR II Digital 168 grammot nyom, akkumulátora nagyjából 370 expozíciót tesz lehetővé egyetlen feltöltéssel.

A GR II Digital piacra kerülésének pontos dátumáról, valamint áráról jelenleg nincs információnk, de a GR Digital árának ismeretében bőven 150 ezer forint felett várható. Azok számára ideális választás, akik leginkább nagylátószöget, valamint nagy mélységélességet választanak a képeik komponálásakor. Ezek meglétekor a GR II Digital egy tükörreflexes géppel, valamint az arra szerelt komolyabb optikával is teljesen versenyképes, ráadásul jóval kompaktabb külsőben.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.