Szerző: Bányai György

2007. október 29. 14:01:34

A Seagate pénzt ad vissza a merevlemez-vásárlóknak

A Seagate, a világ legnagyobb merevlemez gyártója 5 százalékot térít vissza az elmúlt hat évben eladott merevlemezei után, vagy adatmentő szoftverek ingyenes letöltését teszi lehetővé a vásárlóknak.

[HWSW] A Seagate, a világ legnagyobb merevlemez gyártója 5 százalékot térít vissza az elmúlt hat évben eladott merevlemezei után, vagy adatmentő szoftverek ingyenes letöltését teszi lehetővé a vásárlóknak.

A Seagate több más merevlemez-gyártóval együtt 1024 helyett 1000-es szorzót használ egyészen a bájtoktól a gigabájtokig a kapacitás meghatározására. A vállalat ellen azonban két vevő, Sara Cho és Michael Lazar megtévesztő reklám miatt 2005 márciusáben csoportos pert (class action) indított, amelynek hatására a vállalat 2005 nyara óta a meghajtókon feltünteti, hogy nála 1 kilobájt ezer bájtnak felel meg, a tényleges kapacitás pedig a formázástól és az operációs rendszertől függ.

A két és fél éve indított, azóta számtalan tárgyalást és fellebbezést megért per most egyezséggel zárult. A Seagate felajánlotta, hogy a meghajtók árából 5 százalékot visszatérít, vagy backup-szoftvereket tesz ingyen letölthetővé. A per csoportos mivolta miatt azonban ez nem csak a felperesekre, hanem az összes érintettre vonatkozik: a 2001 március 22. és 2007 szeptember 26. között vásárolt meghajtók tulajdonosai egy űrlap kitöltése (meghajtó típusa és gyári száma) és beküldése után kapják meg az összeget. Akik a pénz helyett inkább a szoftvereket választják, egy másik űrlap kitöltésével is jelezhetik az igényt.

A per nem zárult le, az egyezség még elfogadásra vár. 2005-ben a Western Digital került hasonló helyzetbe, akkor sikerült kibújnia a pénzvisszafizetés alól, de annak idején szintén ingyenesen kínálta 30 dollár értékű backup szoftvereit az érintettek számára. Ezen túlmenően félmillió dollárt is kifizetett.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 23. 21:48

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.