:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 19. 11:10

Az ATA is Ethernetre ment: még olcsóbb hálózati tárolók jönnek?

Elsősorban linuxos környezetben számíthat sikerre a Coraid adattárolási megoldása, amely az ATA over Ethernet (AoE) szabványra épül. Az AoE az iSCSI-hoz, illetve a jelenleg is fejlesztés alatt álló Fibre Channel over Ethernethez hasonlóan egy már meglevő interfészt házasít az Ethernettel annak érdekében, hogy bárki számára elérhető, olcsó eszközök születhessenek.

[HWSW] Elsősorban linuxos környezetben számíthat sikerre a Coraid adattárolási megoldása, amely az ATA over Ethernet (AoE) szabványra épül. Az AoE az iSCSI-hoz, illetve a jelenleg is fejlesztés alatt álló Fibre Channel over Ethernethez hasonlóan egy már meglevő interfészt "házasít" az Ethernettel annak érdekében, hogy bárki számára elérhető, olcsó eszközök születhessenek.

Az ATA over Ethernet pontosan az, aminek hangzik: a protokoll lehetővé teszi ATA-parancsok és adatok továbbítását Etherneten keresztül, így olcsó külső adattárolók hozhatók létre a segítségével. Az iSCSI-tól eltérően az AoE közvetlenül az Ethernet interfészre épül, az IP- és TCP-réteg kiiktatásával. AoE-eszközöket a legtöbb helyen Linux-szerverekkel használnak, mivel a 2.6.11 verzió óta a fő kernelfa része az AoE kliens, de a BSD, Solaris, Windows és Mac OS X operációs rendszerekhez is van driver.

Az ATA over Ethernet protokoll két üzenetet használ, az egyiket a konfigurációs adatok cseréjére, valamint a szerverek automatikus felfedezésére, a másikat a tényleges adatcserére. Az adatcsere során Ethernet-csomagokba ágyazott ATA parancsokat használ. Az AoE-eszközök a kliensek felé virtuális merevlemezként vagy blokk eszközként látszanak és ugyanazokat a műveleteket végezhetjük el velük, amiket a gépbe közvetlenül beépített meghajtókkal.

Coraid EtherDrive SR1521

Az ATA over Etherner specifikáció (ami mindössze 8 oldal) kifejlesztői saját vállalatot alapítottak Coraid néven, amely erre a protokollra alapozó hálózati adattárolókat gyárt. A Coraid egyik legnépszerűbb terméke az EtherDrive SR1521 diszkdoboz, amelybe 15 darab SATA meghajtó építhető, ezeket RAID 0, 1, 5 vagy 10 tömbökben is képes kezelni akár. Az eszköz partícionálható is, minden partíció dedikálható akár egy kliens számára is, az egyes partíciókon akár más-más fájlrendszer is lehet. Az EtherDrive SR1521-en két Gigabit Ethernet interfész kapott helyet, de a legújabb változat már 10 GbE interfésszel is rendelhető, sőt, akár 24 meghajtó befogadására alkalmas megoldást is kínál a Coraid.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.