Szerző: Bizó Dániel

2007. november 22. 16:21

A szerver hűvösen tálalva a legjobb

Ha a fizikai IT-infrastruktúra, azon belül is a szerverek kerülnek szóba, ma már nem lehet megkerülni az energiahatékonyság kérdését. Az elburjánzó gépparkok jelentette fogyasztás az egyre emelkedő energiaárakkal karöltve fokozatosan nagyobb költséget képeznek, miközben egy zsúfolt gépteremben a hűtés megoldása is növekvő problémát okozhat. Az energiafelvétel kérdése ráadásul kihatással van a berendezések legalapvetőbb jellemzőjére is: a megbízhatóságra. A Fujitsu Siemens Computers szerint szervereik nemcsak kimagasló minőségűek, de állításuk szerint kevesebbet is fogyasztanak a riválisok gépeinél.

[HWSW] Ha a fizikai IT-infrastruktúra, azon belül is a szerverek kerülnek szóba, ma már nem lehet megkerülni az energiahatékonyság kérdését. Az elburjánzó gépparkok jelentette fogyasztás az egyre emelkedő energiaárakkal karöltve fokozatosan nagyobb költséget képeznek, miközben egy zsúfolt gépteremben a hűtés megoldása is növekvő problémát okozhat. Az energiafelvétel kérdése ráadásul kihatással van a berendezések legalapvetőbb jellemzőjére is: a megbízhatóságra. A Fujitsu Siemens Computers szerint szervereik nemcsak kimagasló minőségűek, de állításuk szerint kevesebbet is fogyasztanak a riválisok gépeinél.

Cool & safe

A Fujitsu Siemens Computers (FSC) legutóbbi TechDay fejtágítója jelentős részét a megbízhatóságnak és az energiafogyasztásnak szentelte. Nem véletlenül tárgyalta a vállalat a két kérdést egymás mellett, hiszen a gyakorlatban szorosan összefüggne: a magasabb fogyasztás a nagyobb átfolyó áramerősség következtében ugyanis gyorsabban fárasztja az elektronikát, és a növekvő hőfejlődés jellemzően magasabb üzemi hőmérsékletet is eredményez, ami közvetlenül támadja az összes alkatrészt. Ha 15 fokkal emelkedik az elektronikai, vagy 10 fokkal a mechanikai alkatrészek hőmérséklete, akkor nagyjából megfeleződik a várható élettartam -- az összefüggés mindenesetre nyilvánvaló.

A megbízhatóság, vagyis jelen esetben két hiba közötti eltelt statisztikai idő (MTBF) elnyújtása érdekében az FSC-nél "nagy hangsúlyt fektetünk a hűtésre" -- mondta el Bernhard Brandwitte, a Fujitsu Siemens Computer szervertermékek marketingjéért felelős igazgatója. "Dedikált légárammal rendelkezünk minimális turbulenciával" -- tette hozzá a Primergy szerverek kapcsán, az egymástól független légcsatornákra utalva, melyeket a redundáns ventilátorokkal, hőcsövekkel és szabályzással együtt Cool-safe megoldás néven illet. Megcáfolhatatlan számokkal ugyan bevallottan nem tudta bizonyítani, de Brandwitte állította, hogy a Primergy kimagasló megbízhatósággal bír, és iparágelső az átlagos meghibásodási rátákban. A hitelesség kedvéért elismerte, hogy emellett a szervizelés idején van mit javítani.

A japán diktátum

Természetesen mi mást mondhatna saját termékeiről egy vállalat, minthogy kiváló minőségű? Brandwitte azonban ha nem is adatokkal , de alátámasztotta állítását: mivel az FSC által tervezett, épített és tesztelt Primergyket a Fujitsu a japán piacon is értékesíti, ezért azoknak valóban magas elvárásokat kell teljesítenie. "[A japánok] megszállottjai a minőségnek" -- fogalmazott. Elmondta, ha egy kiemelt japán ügyfélnél számottevő meghibásodás jelentkezik, úgy a Fujitsu és FSC képviselőinek személyesen kell elnézést kérnie, mély hajlongások közepette -- ezt pedig nagyon nem szeretik a cégnél. Brandwitte megjegyezte, ugyanezen ok miatt kapnak nagyobb hangsúlyt a UNIX-ok az szigetországban, mint a világon máshol.

Az összes erőfeszítés ellenére is néha megtörténik azonban, hogy Japánba kell repülnie az FSC egy-egy vezetőjének az ügyfél bocsánatának elnyeréséért. A Primergy szerverek alacsony meghibásodási rátájában sok munka fekszik, mint Brandwitte fogalmazott, "szervert építeni nem könnyű feladat". Öt évvel ezelőtt a Fujitsu nem volt elégedett a minőséggel, de a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára nincs panasz, mondta Brandwitte. Prezentációja alapján az elmúlt három évben több mint 30 százalékkal csökkentették az átlagos meghibásodási számokat. Bár összehasonlítást nem kaptunk, a Primergy TX150 toronyszerver laborban becsült folyamatos, leállás nélküli üzemideje 6 év, míg a telepített rendszerektől visszagyűjtött tapasztalati mérések alapján 10 év.

Alacsonyabb fogyasztás

Ahogyan a cikk elején említettük, az alacsony fogyasztás nem csak közvetlenül az energiaköltségek és hűtés kapcsán érdekes, hanem a meghibásodásokra is kihatással van. Az FSC a Primergyket az iparági eladásokat vezető HP ProLiantekkel vetette össze, és arra jutott, 11-35 százalékkal alacsonyabb energiafelvétellel is beérik a riválisnál. A müncheni TechDay demonstráció alkalmával nagyjából 20 watt különbséget mértek ki a műszerek a szemünk láttára két egyébként azonos teljesítményű FSC és HP konfiguráció között.

A magyarázatot a magasabb hatékonyságú tápegység, az alacsonyabb teljesítményfelvételű ventilátorok szolgáltatják elsősorban, de különbség lehet a használt memóriamodulokban, és az alaplapi tápellátásban egyaránt. Brandwitte elmondta, hogy jelenleg vizsgálják például a másik nagy x86-os szerverszállító, a Dell energiahatékonynak kikiáltott szervereit is, az összehasonlítás eredményeire azonban még várni kell még egyelőre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról