Szerző: Ady Krisztián

2007. október 18. 10:40:30

Fél terabites adatsűrűség négyzethüvelyknyi helyen a Western Digitaltól

A Toshibát követően a Western Digital is áttörésről számolt be a merevelmezekben alkalmazott író-olvasó fejek terén: a cég a tokiói Perpendicular Magnetic Recording Conference rendezvényen is bemutatta saját fejlesztésű megoldását, melyet korábban Kaliforniában is demózott.

[HWSW] A Toshibát követően a Western Digital is áttörésről számolt be a merevelmezekben alkalmazott író-olvasó fejek terén: a cég a tokiói Perpendicular Magnetic Recording Conference rendezvényen is bemutatta saját fejlesztésű megoldását, melyet korábban Kaliforniában is demózott.

A merőleges adatrögzítést tovább turbózó "tunneling magneto-resistive", TuMR fejtechnológiával a vállalat több mint fél terabitnyi -- nem bájtnyi, mint az több médiumban is megjelent --, azaz 520 gigabitnyi adatot volt képes a vállalat egyetlen négyzethüvelyknyi területen eltárolni. Ilyen adatsűrűség mellett a jelenlegi 3,5 hüvelykes merevlemezek tányéronként 640 gigabájtnyi adatot tárolhatnak, mely a jövőben akár 3 terabájtos merevlemezek építésére is lehetőséget nyújt.

A Western Digital technológiája nagyban hasonlít a Toshibáéhoz, a fejek zsugorításával párhuzamosan nő az elektromos ellenállásuk, ami megbízhatatlan működéshez vezet. A Hitachi szerint négyzethüvelykenként 500 gigabitnél nagyobb adatsűrűség felett a szimpla, jelenleg használatos TMR-fejek már nem működnek -- a fél terabit feletti sűrűséghez a Western Digital is új technológiát vetett be.

Merevlemez

Az első új fejtechnológiát alkalmazó merevlemezek 2010 körül jelenhetnek meg a boltok polcain. A jelenlegi merevlemezek maximális adatsűrűsége kevesebb, mint a prototípusnál elért érték fele, "csupán" 200 gigabit négyzethüvelykenként. A WD nem mulasztotta el azt sem, hogy felhívja arra a figyelmet, hogy a cég volt az első, mely májusban 250 gigabájtos kapacitású 2,5 hüvelykes merevlemezt dobott piacra.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 23. 00:21

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.