Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 18. 08:36

Lendületesen nőtt a PC-piac a harmadik negyedévben, növelte előnyét a HP

A harmadik negyedévben közel 15 százalékkal nőttek a PC-eladások az IDC és a Gartner által nyilvánosságra hozott adatok szerint. Két éve nem volt arra példa, hogy egy negyedév alatt ilyen erősen felfutott volna a PC-forgalom.

[HWSW] A harmadik negyedévben közel 15 százalékkal nőttek a PC-eladások az IDC és a Gartner által nyilvánosságra hozott adatok szerint. Két éve nem volt arra példa, hogy egy negyedév alatt ilyen erősen felfutott volna a PC-forgalom.

Mindenki notebookot akar

A Gartner szerint a harmadik negyedévben 68,5 millió PC talált gazdára, ami éves szinten 14,4 százalékos növekedést jelent. Az eltérő számítási módszerrel dolgozó IDC 66,9 millió darab PC szállítását regisztrálta, az ő adataik szerint a piac 15,5 százalékkal bővült. A növekedés továbbra is az egyre olcsóbbá és erősebbé váló noteszgépek népszerűségének és a fogyasztói eladások erősödésének köszönhető.

A HP óriásit robbantott, 33 százalékkal növelte PC-eladásait és 18,5 százalékos részesedést szerzett a világpiacon. A második helyezett Dell még mindig csak jóval a piaci átlag alatt nőtt, így az öt nagy gyártó közül egyedüliként piaci részesedést vesztett, de 2005 óta először tudott egy negyedév alatt több, mint 10 millió PC-t eladni. A Dell részesedése 15,2 százalék volt a harmadik negyedévben -- derül ki az IDC adataiból. A Dell legfontosabb problémája, hogy az alig növekedő amerikai vállalati piacon a legerősebb.

A jelentős PC-gyártók közül a legnagyobb növekedést szokásához híven az Acer érte el, a tajvani vállalat 58 százalékkal több gépet adott el mint a tavalyi harmadik negyedévben. Az IDC adatai szerint azonban ez sem volt elég ahhoz, hogy a cég felálljon a PC-gyártók dobogójára, amelyet a Lenovo őriz. A rivális Gartner adatai szerint ugyanakkor az Acer 8,1 százalékos részesedést szerzett, míg a Lenovo csak 8 százalékost. Az ötödik helyet a Toshiba csípte meg, a japán vállalat részesedése 4,4 százalék volt a harmadik negyedévben.

Az USA-ban még a Dell az úr

Az Egyesült Államokban továbbra is a Dell a piacvezető 28 százalékos részesedéssel, azonban a vállalathoz egyre inkább felzárkózik a HP, amely a legutóbbi negyedévben már 24,5 százalékos részesedést szerzett. A harmadik helyen az első két versenyzőtől jócskán lemaradva az Apple végzett, a cupertinói cég a piackutatók becslése szerint az eladások 7-8 százalékát tartja kézben. A negyedik és ötödik helyen a Toshiba és a Gateway áll az USA PC-piacán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról