Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 17. 11:33

Magyarországra is megérkezett a Microsoft játékosoknak szánt Sidewinder egere

Magyarországon is kapható egy ideje a Microsoft legújabb egere, a kimondottan játékosoknak szánt Sidewinder, amellyel a vállalat egy régen elfeledett márkanevet élesztett újjá. Ha valaki nem emlékezne, Sidewinder néven a redmondi cég többféle joysticket és kormányt kínált még az ezredforduló környékén, azonban 2003-ban a cég beszüntette a játékvezérlők forgalmazását, az idén azonban visszatért erre a piacra.

[HWSW] Magyarországon is kapható egy ideje a Microsoft legújabb egere, a kimondottan játékosoknak szánt Sidewinder, amellyel a vállalat egy régen elfeledett márkanevet élesztett újjá. Ha valaki nem emlékezne, Sidewinder néven a redmondi cég többféle joysticket és kormányt kínált még az ezredforduló környékén, azonban 2003-ban a cég beszüntette a játékvezérlők forgalmazását, az idén azonban visszatért erre a piacra.

Az előzetes képek alapján lélegzetelállító egér formatervét a Microsoft szerint a Halo főhőse, Master Chief mellett a Mazda Senku tanulmányautó ihlette. A fekete rágcsálót bordó csík díszíti a tetején, a görgő és két oldalsó gomb pedig fémszínű, egyfajta ipari külsőt kölcsönözve a terméknek, amelyre még ráerősít a "félelmetes" vörös fény. A redmondiak szerint ez a világ első olyan egere, amelyen LCD-kijelző található, természetesen ennek háttérvilágítása is vörös.

Az igazat megvallva a sajtófotókon jobban tetszett az egér mint élőben, de ez nem jelenti azt, hogy ne nézne ki jól. A Sidewinder Mouse-t kézbevéve az első benyomás az, hogy az egér nagy. Tényleg igazán nagy, ezért kisebb kezűek, esetleg fiatalabb játékosok vásárlás előtt mindenképp tegyenek egy próbát vele, vajon kényelmes-e nekik. A designból és a gombok elrendezéséből adódik, hogy az egeret csak jobbkezesek használhatják kényelmesen, a hüvelykujjhoz egyébként összesen három gomb került.

Microsoft Sidewinder egér

Amitől a Sidewinder Mouse igazi "játékos" egér, az a lézeres szenzor változtatható felbontása, erre az egér tetején három gyorsgomb szolgál, amelyekkel 400, 800 vagy 2000 DPI-t állíthatunk be, de szoftverből 200 és 2000 DPI között állítható az érzékenység, amelyről az LCD ad tájékoztatást. Testreszabható az egér tömege, illetve a cserélhetőek a talpak. Az egér mellé egy kis dobozban apró súlyokat mellékel a cég, amelyeket a rágcsáló hasába tolva 5 és 30 gramm közötti extra tömeggel terhelhetjük meg, így mindenki megtalálhatja a neki kényelmes beállítást. A talpakat is cserélhetjük, a Microsot háromféle talpszettet ad a Sidewinderhez, a fehér (teflon), szürke és fekete talpak mind másképp csúsznak.

Ami igazán megkülönbözteti a versenytársaktól a Sidewindert, az a makrózási lehetőség. Az egér baloldalán található fekete gombot megnyomva makrókat, vagyis tevékenységeket rögzíthetünk, amelyek visszajátszását később gombokhoz is rendelhetjük. Az egér billentyűlenyomásokat, illetve egérmozgást és -kattintást képes megjegyezni, sőt, még a köztük eltelt időt is rögzíti. A makrókat persze szoftverből is szerkeszthetjük és a gyakran használt játékokhoz más-más beállításokat menthetünk el.

A Sidewinder Mouse egyáltalán nem olcsó, sőt, 19 ezer forint körüli ára egyenesen csúcskategóriás, cserébe a szolgáltatásai is egyedüállóak. A Microsoft ugyan kimondottan a játékosokra gondolt a fejlesztéskor, az egér precizitásának azok is hasznát tudják venni, akik munkájuk során gyakran használnak olyan alkalmazásokat, ahol fontos szerep jut az egerészésnek, ilyen lehet például a grafikai tervezés vagy a mérnöki munkák.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról