Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 16. 16:16

"Eldobható" kisvállalati adattároló a Hitachitól

Egyszerűen telepíthető és használható kisvállalati adattárolót jelentett be a Hitachi Data Systems. A Simple Modular Storage 100 a cég állítása szerint a kicsomagolást követően pár perc alatt telepíthető, használatához nem szükséges informatikai szakértelem, ezért akár olyan fiókirodában is sikerrel alkalmazható, ahol nem áll rendelkezésre helyi IT-személyzet, a karbantartása ugyanis pofonegyszerű.

[HWSW] Egyszerűen telepíthető és használható kisvállalati adattárolót jelentett be a Hitachi Data Systems. A Simple Modular Storage 100 a cég állítása szerint a kicsomagolást követően pár perc alatt telepíthető, használatához nem szükséges informatikai szakértelem, ezért akár olyan fiókirodában is sikerrel alkalmazható, ahol nem áll rendelkezésre helyi IT-személyzet, a karbantartása ugyanis pofonegyszerű.

A készülékben összesen négy merevlemez várja a felhasználói adatokat, amelyet további 2 meghajtó egészíti ki a RAID 6 védelem miatt. Az SMS 100-ba SCSI (SAS) vagy SATA meghajtók építhetők, előbbiek kapacitása 140 és 300 gigabájt között változhat, utóbbiakból legfeljebb 750 gigabájtos támogatott, legalábbis egyelőre. Így a készülék akár 3 terabájtot is képes tárolni. A készülékhez mellékelt szoftver snapshotot is tud készíteni az adatok védelme érdekében, de kérhető távoli aszinkron replikáció is.

A legérdekesebb, ahogy az SMS 100 esetében a meghibásodott merevlemezeket kezelni a Hitachi. Amennyiben az egyik meghajtó tönkremegy, a készülék automatikusan értesítést küld a cégnek, aki kiszállít egy merevlemezt, amelyet a felhasználók egyszerűen behelyezhetnek a rendelkezésre álló két tartalék meghajtóhely egyikére, a rossz lemezt ki sem kell venniük.

Ha egy harmadik meghajtó is elromlik, a Hitachi egy teljesen új SMS 100-at szállít ki az ügyfélhez, amelyet nekik egy kábel segítségével össze kell kötniük a régivel, és az adatok automatikus migrációja után a vállalat elszállítja a rossz tárolót. Ezért a szolgáltatásért nem kell felárat vagy karbantartási díjat fizetni, benne van a vételárban. Ugyanígy zajlik az átállás egy nagyobb kapacitású modellre is, amelyre feltétlen szükség is van, ugyanis az SMS 100 tárhelye a megrendelés után nem bővíthető, a meghajtók nem cserélhetők.

Bob Plumridge, a Hitachi Data Systems regionális termékmenedzsere szerint a kisvállalati tárolók piaca egyre zsúfoltabb, ezért a vállalatnak olyan termékkel kellett erre a piacra belépnie, amely kategóriájában egyedülálló. Igaz, hogy más gyártóknak, például a HP-nak, az IBM-nek, a Dellnek vagy a Network Appliance-nek is van kimondottan kisvállalatnak szánt, egyszerűen telepíthető és használható tárolóeszköze, azonban a HDS-nél úgy vélik, az SMS 100 könnyű kezelhetőségét egyik sem tudja felülmúlni.

Az SMS 100-at nem kell rackszekénybe építeni és a tápellátása is megoldható egy közönséges konnektorból. Az alapkonfiguráció négy darab 146 gigabájtos SAS meghajtóval 5 ezer dollárba kerül és máris megrendelhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról