Szerző: Ady Krisztián

2007. október 17. 14:11

Drágább lesz a vártnál az ASUS ultraolcsó noteszgépe is

Frissítette az ASUS a mindössze 920 grammos, a nyári Computexen hatalmas feltűnést keltett olcsó noteszgépéről, az Eee PC-ről szóló weboldalát . Ebből kiderül, hogy a notebook négy különböző konfigurációban lesz elérhető. Az árak magasabbak a vártnál, az Egyesült Államokban a legolcsóbb modell a tervezett 200 helyett 300 dolláros áron lesz kapható, a legkomolyabb konfiguráció sem lesz viszont drágább 400 dollárnál, ez jelenlegi árfolyamon körülbelül 71 ezer forint.

[HWSW] Frissítette az ASUS a mindössze 920 grammos, a nyári Computexen hatalmas feltűnést keltett olcsó noteszgépéről, az Eee PC-ről szóló weboldalát. Ebből kiderül, hogy a notebook négy különböző konfigurációban lesz elérhető. Az árak magasabbak a vártnál, az Egyesült Államokban a legolcsóbb modell a tervezett 200 helyett 300 dolláros áron lesz kapható, a legkomolyabb konfiguráció sem lesz viszont drágább 400 dollárnál, ez jelenlegi árfolyamon körülbelül 71 ezer forint.

A kicsi drága, a nagy olcsó

Az apró noteszgépekben 7 hüvelykes kijelző, 900 Mhz-es Intel processzor és lapkakészlet, Wi-Fi és Ethernet hálózati vezérlő, változó mennyiségű memória, illetve flashmemóriás háttértár található. Alapvetően a háttértár mérete, illetve a memória mennyisége határozza meg a konfiguráció árát, de a két nagyobb változathoz beépített webkamera is dukál. Az ASUS napvilágot látott tervei szerint később a 7 hüvelykes kijelző helyett nagyobbal is kapható lesz az Eee PC.

A legkisebb konfigurációt 256 megabájtnyi DDR2 memóriával és 2 gigabájtos SSD meghajtóval látja el az ASUS, ez a modell valószínűleg csak Linux operációs rendszerek futtatására elegendő, a Windows XP nem érezné kényelmesen magát ennyi memóriával. A 399 dolláros ár viszont egyáltalán nem tűnik túlzónak az 1 gigabájtnyi memóriával, 8 gigabájtos SSD-meghajtóval, videokamerával és nagyobb, 3,5 órányi üzemidőt biztosító akkumulátorral szerelt változatért.

ASUS Eee PC
ASUS Eee PC | Kép: chinese.engadget.com

Cél a világuralom

A korábban felröppent pletykák szerint az ASUS grandiózus terveket dédelget a géppel kapcsolatban, a DigiTimes szerint a tajvani gyártó ezt a készüléket használná fel arra, hogy három éven belül egyike legyen az öt legnagyobb noteszgépgyártónak.

A cég 2009-ig három-ötmillió Eee PC szállítását reméli, az év végéig hátralévő kicsit több mint három hónap alatt pedig több mint 200 ezer olcsó noteszgép szállításával számol. Az Asus Eee PC-je heteken belül kapható lesz Ázsiában és a tengerentúlon, és valószínűleg Európa is ekkor kaphat az első szállítmányokból. Az európai árazással kapcsolatban egyelőre nincs információ.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról