Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Négy terabájtos asztali merevlemezek gyártását teszi lehetővé a Hitachi áttörése

Bodnár Ádám, 2007. október 15. 10:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Hitachi állítása szerint a világ legkisebb merevlemez-olvasófejét fejlesztette ki, a japán cég az évtized vége körül tervezi tömegtermelésben bevezetni az új technológiájú alkatrészeket, amelyeknek köszönhetően az asztali gépekbe és szerverekbe szánt 3,5 hüvelykes meghajtók kapacitása elérheti a 4 terabájtot is, a notebook-merevlemezek pedig akár 1 terabájtosak is lehetnek.

hirdetés
[HWSW] A Hitachi állítása szerint a világ legkisebb merevlemez-olvasófejét fejlesztette ki, a japán cég az évtized vége körül tervezi tömegtermelésben bevezetni az új technológiájú alkatrészeket, amelyeknek köszönhetően az asztali gépekbe és szerverekbe szánt 3,5 hüvelykes meghajtók kapacitása elérheti a 4 terabájtot is, a notebook-merevlemezek pedig akár 1 terabájtosak is lehetnek.

A 2005-ben megjelenés és jelenleg elterjedt (TMR) olvasófejek két ferromágnesből állnak, amelyeket vékony szigetelőréteg választ el egymástól. A tányéron rögzített mágneses jelek hatására a fej ellenállása megváltozik, így olvashatók az adatok. Ahogy a meghajtók kapacitása nő, és a tányérokon sűrűsödnek az adatok, az író-olvasó fejek méretét is csökkenteni kell, hogy követni tudják az egyre vékonyabb sávokat. A fejek zsugorításával párhuzamosan nő az elektromos ellenállásuk, ami megbízhatatlan működéshez vezet: a Hitachi szerint négyzethüvelykenként 500 gigabitnél nagyobb adatsűrűség felett a TMR-fejek már nem működnek.

A fejlesztést éppen az a jelenség (óriás mágneses ellenállás) teszi lehetővé, amelynek felfedezéséért a múlt héten Nobel-díjat kapott Albert Fert és Peter Grünberg. A CPP-GMR fejekben a vékony szigetelőréteget vezető váltja, rendszerint réz, amelyben az áram nem párhuzamosan, hanem merőlegesen folyik. Ez teszi lehetővé az ellenállás csökkentését, így a méret csökkentését is. A CPP-GMR fejekkel akár 50 nanométernél kisebb sávtávolságú tányérok is írhatók, olvashatók lesznek, 2009 körül már ilyenek kerülhetnek a meghajtókba.

Érdekesség, hogy a TMR fejek előtt a GMR fejek voltak általánosan elterjedtek, azonban azokban az áram még a szigetelővel párhuzamosan folyt. Az első GMR-fejet használó merevlemezt az IBM mutatta be 1997-ben, a Deskstar 16GXP képében. Az első merevlemez, az IBM RAMAC még indukciós fejjel működött, amely 1,2 milliméteres sávtávolságot tett lehetővé. A Hitachi által most kifejlesztett, és a héten zajló Perpendicular Magnetic Recording Conference rendezvényen bemutatkozó olvasófej negyveznezerszer kisebb az IBM által 1956-ben kifejlesztett fejnél.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.