Szerző: Bányai György

2007. október 11. 11:08

Noteszgépbe költözik az Ageia PhysX fizikai gyorsító

A Dell XPS noteszgépcsaládjának múlt hónap végén bejelentett új tagja, a PhysX társprocesszorral ellátott M1730 már hazánkban is kapható.

[HWSW] A Dell XPS noteszgépcsaládjának múlt hónap végén bejelentett új tagja, a PhysX társprocesszorral ellátott M1730 már hazánkban is kapható.

A Dell magyarországi weboldalán is megrendelhető a Dell XPS M1730 noteszgép a hordozható gépek között elsőként rendelkezik Ageia PhysX grafikus társprocesszorral a Dell állítása szerint. A notesz természetesen prémiumáron kínálja a non plus ultra lehetőségeket: maximálisan 500 gigabájt merevlemez kapacitás, amely két 250 gigabájtos SATA egységből tevődik össze, valamint SLI kapcsolatban összedolgozó kettő, egyenként 256 megabájt memóriával gazdálkodó NVIDIA GeForce Go 8700M GS grafikus vezérlő, melyek a feladatokat nem csak egymás között osztják meg, jut ezekből az Ageia PhysX 100M társprocesszornak is.

A kiemelkedő teljesítményre képes grafikus rendszer által számoltak 17 hüvelykes, szélesvásznú, 1920x1200 képpontos panelen jelennek meg, amelynek válaszideje 7 milliszekundum alatti. A számolási teljesítményért felelős központi egységek közül a választható maximum a 4 megabájt másodszintű gyorsítótárral szerelt X7900 Intel Core 2 Extreme, amely 2,8 gigahertzen üzemel. A Processzor mellé maximálisan 4 gigabájt DDR2 memória rendelhető.

Az M1730 a hagyományos fejjel és lemezzel rendelkező két merevlemez helyett akár 64 gigabájtos SSD meghajtóval is rendelhető, de értehetetlen okból ebből csak egyetlen egységgel, amely a notesz árát nagymértékben emeli éppúgy, mint a Blu-Ray optikai meghajtó amellyel szintén kérhető a gép. A Dell a csúcsnoteszt kifejezetten játékosoknak szánja, ezt a kéken megvilágított, numerikus résszel is ellátott billentyűzet fölé épített Logitech Game Panel is bizonyítja. A notesz két megapixeles kamerával és mikrofonnal is fel lett szerelve.

Az M1730 notesz kezdőára 3000 dollár. Ezért az összegért 2,2 gigahertzes processzort, egy darab 250 gigabájtos merevlemezt és DVD égetőművet kapunk. Ha az összes, a gépbe építhető extra lehetőséggel élni szeretnénk, emellet a legerősebb hardverelemeket szeretnénk bele, akkor az ára akár 6000 dollár is lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról