Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 11. 09:27

Megtalálta az arany középutat a vékony kliensek és asztali PC-k között a Dell?

A vékony kliensek és az asztali PC-k előnyeit egyesíti a Dell új elgondolása, amelynek lényege, hogy az adatok feldolgozása továbbra is a felhasználók gépein történik, azonban a tárolásról központi szerverek gondoskodnak, ami egyszerűsíti a szoftverek telepítését, karbantartását és a biztonsági mentések elvégzését.

[HWSW] A vékony kliensek és az asztali PC-k előnyeit egyesíti a Dell új elgondolása, amelynek lényege, hogy az adatok feldolgozása továbbra is a felhasználók gépein történik, azonban a tárolásról központi szerverek gondoskodnak, ami egyszerűsíti a szoftverek telepítését, karbantartását és a biztonsági mentések elvégzését.

Az "On-Demand Desktop Streaming" koncepció lényege, hogy a felhasználók asztalán merevlemez nélküli asztali gépek vannak saját processzorral, memóriával és grafikus kártyával, az operációs rendszer, az alkalmazások és az adatok azonban a saját merevlemez helyett az adatközpontban elhelyezett tárolóeszközökön találhatók. A központi tárolás révén egyszerűsödik a szoftverek karbantartása, a patchelés, új alkalmazások bevezetése, valamin könnyebben végrehajthatók a biztonsági mentések.

A vékony kliensek a felhasználó asztalán levő "buta" eszközök, amelyek feladata gyakorlatilag csak az I/O kommunikációra korlátozódik: a beviteli eszközöktől érkező jelet eljuttatják a szerverhez, illetve megjelenítik a képet a monitoron, minden más folyamat a szerveren vagy szervereken zajlik. Felügyelhetőség szempontjából a vékony kliensek a legjobbak, azonban egyfelől nagy sávszélességű saját hálózatot igényelnek, másfelől számos feladatra nem alkalmasak: igen nehézkes, sokszor lehetetlen olyan erőforrásigényes alkalmazásokat futtatni, mint például a multimédiás vagy grafikus szoftverek.

Jeff Clarke, a Dell Commercial Product Group vezetője szerint az On-Demand Desktop Streaming a legjobb kompromisszumot jelenti a vékony kliensek és az asztali PC-k között a felhasználói élmény és a menedzselhetőség terén. A gépnél dolgozó felhasználók szempontjából az élmény teljesen azonos az asztali PC-k által nyújtottal, ugyanazokat az alkalmazásokat használhatják és a teljesítménnyel sincs probléma, köszönhetően a helyi feldolgozásnak. Menedzselhetőség szempontjából azonban az On-Demand Desktop Streaming a vékony kliensekhez hasonlít, hiszen a hardverhibákat leszámítva az összes karbantartási feladat központilag végezhető.

Az On-Demand Desktop Streaminget csomagban értékesíti a Dell, amely merevlemez nélküli asztali PC-kből (Coew 2-alapú OptiPlex 745 vagy 755), gigabites hálózati eszközökből, szerverből és tárolóból áll. A szoftverinfrastruktúrát a Citrix Provisioning Server biztosítja. A csomag az Egyesült Államokban már megvásárolható, az ára felhasználónként 1100 dollár. Egy szerver legfeljebb 100 klienset képes kiszolgálni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról