Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 11. 08:51

Megérkezett a Novell Open Enterprise Server 2

Megkezdte a márciusi Brainshare konferencián bejelentett Open Enterprise Server 2 szállítását a Novell, amely önállóan is megvásárolható, de része lesz a hamarosan megjelenő Novell Open Workgroup Suite csomagnak is. A termék egyik legfontosabb újdonsága a 64 bites környezetek támogatása.

[HWSW] Megkezdte a márciusi Brainshare konferencián bejelentett Open Enterprise Server 2 szállítását a Novell, amely önállóan is megvásárolható, de része lesz a hamarosan megjelenő Novell Open Workgroup Suite csomagnak is. A termék egyik legfontosabb újdonsága a 64 bites környezetek támogatása.

Virtualizált NetWare

Az Open Enterprise Server (OES) gyakorlatilag a Novell NetWare szolgáltatásait biztosítja linuxos alapokon, lehetővé téve a NetWare-felhasználók számára a Linuxra történő zökkenőmentes átállást. Az OES2 az összes NetWare munkacsoport-szolgáltatást már teljes egészében linuxos platformon biztosítja, az OES2 alapjául természetesen a SUSE Linux Enterprise Server 10 SP1 szolgál.

A Xen virtualizációs megoldásnak köszönhetően az Open Enterprise Server 2 képes Novel NetWare 6.5 SP7 futtatására is virtuális gépként, így a NetWare 6.5-re írt alkalmazások felhasználói akár egy gépen is konszolidálhatják rendszereiket. A Novell mérnökei szerint a NetWare Loadable Modulok (NLM) szinte mindegyike változtatás nélkül fut a virtualizált NetWare-en, csak 5 százalékuk igényelt finomhangolást. A menedzsment-funkcók (pl. ConsoleOne, iManager, Novell Remote Manager) továbbra is jelen vannak és ugyanúgy működnek mint eddig, de linuxos menedzsment-eszközök és terminálprogramok is használhatók.

Jeff Jaffe, a Novell műszaki igazgatója kiemelte, hogy a NetWare 6.5 SP7-et virtuális gépként futtatva a felhasználók élvezhetik a Linux széles körű hardvertámogatását, miközben változtatás nélkül vihetik tovább a meglevő NetWare-környezetüket. A U.S. Navy Exchange Service Command (NEXCOM) nemrégiben tért át NetWare-ről Open Enterprise Serverre és virtualizáció segítségével 45 szerverét 10 gépen konszolidálta, amivel 200 ezer dollárt takarított meg.

Ésszerűsített adattárolás

Az OES 2 újdonsága a Dynamic Strorage Technology, amely az adatok tárolását ésszerűsíti: az adminisztrátorok meghatározhatják, mely adatok "aktívak" és melyek "inaktívak", az inaktív adatokat a rendszer képes automatikusan a lassabb, olcsóbb tárolóeszközökre mozgatni, valamint a mentésük is ritkább, így a gyorsabb, nagyobb teljesítményű tárolókon több hely marad az aktív adatoknak, amelyeknek a mentése is sűrűbb.

Az Open Enterprise Server 2 kapcsán érdemes szót ejteni a Domain Services for Windowsról, amely elérhetővé teszi a Novell back-end szolgáltatásait még Novell kliensek nélkül is: a windowsos gépek felhasználói natív Windows-protokollokon át elérhetik a Novell (Open Enterprise Server, SUSE Linux Enterprise) szervereket. A Domain Services for Windows emellett kereszt-autentikációt biztosít a Microsoft Active Directory és a Novell eDirectory között. Az integrációnak köszönhetően egyszerűbb lehet a Linux-szerverek és szolgáltatások telepítése windowsos környezetben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról