Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 9. 15:04

Ma érkeznek a Sun UltraSPARC T2-re épülő szerverek

Ma érkeznek a Sun Microsystems augusztus elején bejelentett UltraSPARC T2 processzorára épülő szerverek, rögtön hármat is bemutat majd a cég: a T5120 és T5220 rackszervereket, valamint a T6320 blade-et.

[HWSW] Ma érkeznek a Sun Microsystems augusztus elején bejelentett UltraSPARC T2 processzorára épülő szerverek, rögtön hármat is bemutat majd a cég: a T5120 és T5220 rackszervereket, valamint a T6320 blade-et.

Két új szerver, ami három

A T5120 és T5220 egyaránt rack kivitelű szerver, előbbi 1U, második 2U kivitelű egyfoglalatos rendszer, előbbibe négy, utóbbiba nyolc lemezmeghajtó építhető. Külsőre a gépek ugyanúgy néznek ki, mint a nemrég bemutatott xeonos szerverek, a házak formaterve azonos. Mindkét új szerver legfeljebb 64 gigabájt FB-DIMM memóriát támogat, amely az UltraSPARC T2 tervezési sajátossága. A gépek fogyasztása kiépítéstől és terheléstől függően 400-600 watt között alakul a Sun előzetes adatai szerint. A T6320 lényegében a T5120 blade kivitele, architektúrálisan a két gép megegyezik, az egyedüli eltérések a formátumból adódnak.

Az UltraSPARC T1-hez képest látványosan megnövekedett teljesítmény az árakon is érződik, a Niagara 2-re épülő masinák már nem egy ú koncepciónak csinálnak helyet a piacon, hanem egy jól bevezetett termékcsalád új üdvöskéi. Ennek megfelelően a T5120 ára 14 ezer dollártól indul, a T5220 pedig 15 ezer dolláros listaáron lesz kapható, míg a T1-es gépek közül a legolcsóbb már 4 ezer dollárért hazavihető. Az UltraSPARC T2-es szerverek szállításai hamarosan megkezdődnek.

A motor

A masszívan párhuzamos végrehajtásra tervezett UltraSPARC T termékcsalád új üdvöskéje, a UltraSPARC T2 elődjéhez hasonlóan nyolc magot tartalmaz, amelyek egyenként már nem négy, hanem nyolc programszál párhuzamos feldolgozására képesek. Az új szerverek már saját hypervisor firmware-rel érkeznek, amely lehetővé teszi akár 64 párhuzamos operációs rendszer (Solaris 10 és Ubuntu Linux) futtatását is, bár lapunk értesülései szerint kezdetben csak 32 lesz támogatott. A magonkénti négy helyett nyolc utasításszál kezelése mellett a Niagara 2 jelentős újdonsága a Niagarához képest, hogy már minden mag rendelkezik saját lebegőpontos végrehajtóegységgel (ami fully-pipelined), ennek köszönhetően az UltraSPARC T2 elődjénél nagyságrenddel jobb lebegőpontos teljesítményt nyújt.

Az UltraSPARC T2 számos rendszerfunkciót is a chipen valósít meg, így többek között tartalmaz két darab 10 gigabites Etherner-kontrollert, egy PCI Express (x8) vezérlőt, illetve minden maghoz tartozik egy hardveres titkosítóáramkör, amely Solaris 10 operációs rendszeren az alkalmazások számára transzparens módon használható DES, 3DES, AES, RC4, SHA1, SHA256, MD5, RSA-2048, ECC, CRC32 számításokhoz. A Sun szerint az UltraSPARC T2 így lényegében egy teljes szerver funkcionalitását valósítja meg egyetlen, 95 wattos fogyasztású chipen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról