:

Szerző: Vörös Péter

2000. július 3. 08:00

IBM-Sun megállapodás a Java licenszeléssel kapcsolatban

Úgy tűnik, hogy a Microsoft múlt héten javasolt Java-szerű programozási nyelve, a C# (ejtsd: cisz - vagy angolul c-sharp - zenei jelentése: fél hanggal a C felett lévő hang ...) végre összehozta a rég várt IBM-Sun Microsystems megállapodást. Múlt péntektől a Sun Web-helyén immár az IBM is J2EE licenszelő cégként szerepelt, Scott Hebner, az IBM e-üzleti marketing igazgatója szerint a félreértéseket sikerült lezárnia a két cégnek.

A Sun és az IBM közötti vita részben a márkajellel kapcsolatos, részben technológiai jellegű volt - ezek összességében folyamatos aggodalmakat okoztak a fejlesztői közösségben, ti. ha a két óriás külön utakra állt volna a Java-val kapcsolatban, akkor a standard széttöredezett volna és a nyelv elveszítette volna kereszt-platform adottságait. Ahhoz, hogy a Microsoft C#-je a Java-hoz hasonlóan több platformos nyelv legyen, szükséges lesz arra is, hogy az IBM kaliberű op rendszer értékesítők 'run-time' környezeteket készítsenek a C#-hez (a Nagy Kék számos saját op rendszerrel rendelkezik: pl. AIX, OS/2, OS/400, OS/390; s ezenkívül termékeket fejleszt Java-ra, Linux-ra és Windowsra egyaránt).

A vitának persze akadt pozitív eredménye is: pl. az IBM ragaszkodása ahhoz, hogy a Sun adja át a Java-t egy független, standardokkal foglalkozó testületnek - ennek eredményeként a Sun drasztikusan csökkentette ellenőrzését a technológiával kapcsolatban. Ennek révén a licenszelő cégek szinte teljesen szabad kezet kaptak a platform fejlesztésében a Sun 'Java Community Process' (Java Közösségi Folyamat) révén.

Érdekes módon a Microsoft a Sun-nál messzebb ment a starndardek vonatkozásában a C#-szel - persze ebben fontos szerepet játszhatott az is, hogy pár évnyi hátránya van az MS-nek e téren a Java-hoz képest: az MS a nyelvet az ECMA (standardekkel foglalkozó nemzetközi testület) kezébe adták át.

Hebner az IBM részéről határozottan kiállt a Java mellett, mondván hogy ez az a környezet, amelyet az IBM alkalmaz, mivel ez tűnik a megfelelő környezetnek. Az IDC piackutató cég szerint jelenleg nagyon kevés fejlesztés folyik C++-szal, míg a legtöbb fejlesztés Java-ban történik; a C# megjelenése és a Microsoft támogatása pedig valószínűleg arra fogja késztetni az IBM-et, hogy még szélesebbre nyissa fel a Java-t és még szorosabban működjön együtt a nyílt forráskód közösséggel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.