:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 9. 08:52

Piacon a Seagate első hibrid meghajtója

Szállítja első hibrid merevlemezét a Seagate, amely 256 megabájt flash memóriát tartalmaz a leggyakrabban használt adatok gyorstárazására, ezáltal nagyobb teljesítményt, rövidebb rendszerindítási időt, csendesebb működést, kisebb fogyasztást, végeredményben pedig hosszabb akkumulátoros üzemet ígér a noteszgépek felhasználói számára. A héten piacra kerülő Seagate Momentus 5400 PSD egy hagyományos, SATA felületű mobil merevlemez alapjaira épül és elsőként a Sony Vaio SZ650 notebookban lesz elérhető.

[HWSW] Szállítja első hibrid merevlemezét a Seagate, amely 256 megabájt flash memóriát tartalmaz a leggyakrabban használt adatok gyorstárazására, ezáltal nagyobb teljesítményt, rövidebb rendszerindítási időt, csendesebb működést, kisebb fogyasztást, végeredményben pedig hosszabb akkumulátoros üzemet ígér a noteszgépek felhasználói számára. A héten piacra kerülő Seagate Momentus 5400 PSD egy hagyományos, SATA felületű mobil merevlemez alapjaira épül és elsőként a Sony Vaio SZ650 notebookban lesz elérhető.

A Seagate szerint a hibrid meghajtó beépítésével a Vaio SZ650 akkumulátoros üzemideje negyedével nőtt meg, de lényegesen felgyorsult a rendszerindítás és a hibernálásból való visszatérés is. Cserébe a meghajtó majdnem harmadával drágább, mint egy azonos kapacitású hagyományos merevlemez, a listaára majdnem 200 dollár (~36 ezer forint) de még így is sokkal olcsóbb egy tisztán flash memóriából álló meghajtónál.

Seagate Momentus 5400 PSD

Melissa Johnson, a Seagate termékmenedzsere szerint a tisztán flash memóriából álló meghajtók (SSD) túl drágák, a kapacitásuk viszont korlátozott, ezért ezek még jó ideig nem nyújtanak reális alternatívát a merevlemezekkel szemben, a hibrid meghajtók viszont ötvözik a két technológia előnyeit, vagyis a flash memóriák gyorsaságát és alacsony fogyasztását, illetve a merevlemezek nagy kapacitását. A piacon ma elérhető legnagyobb kapacitású SSD-k 64 gigabájtosak, a Seagate Momentus 5400 PSD meghajtók 80, 120 és 1640 gigabájtos változatban érhetők el. A Seagate azonban maga is tudja, a jövő az SSD-ké, legalábbis Bill Watkins elnök-vezérigazgató egy nyári interjúban határozottan kijelentette, a cég nem akar lemaradni erről a piacról sem. "Minden terméktervünkben szerepelnek SSD-k" -- mondta Bill Watkins.

A flasht tartalmazó meghajtók piaca hatalmas robbanás előtt áll: az iSuppli szerint 2009-ben már túlsúlyban lesznek azok a noteszgépek, amelyek flash memóriás meghajtót tartalmaznak, persze ezeknek egy része hibrid kivitelű lesz. Az iSuppli úgy becsli, az idei első negyedév során elkelt 24 millió hordozható számítógépből 144 ezret szereltek flash-memóriát tartalmazó meghajtóval, ami mindössze 0,7 százalékot jelent. Ehhez képest 2009 végére ez az arány 60 százalékra ugrik fel az akkor 40,1 milliósra becsült piacon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.