Szerző: Ady Krisztián

2007. október 03. 17:25:48

Jövő év végéig nem várható a Palm új operációs rendszere

A Palm elnök-vezérigazgatója, Ed Colligan számos részletet árult el a Palm következő, fejlesztés alatt álló operációs rendszerről. A 2008 első negyedévét érintő befektetői konferenciahíváson az is kiderült, hogy az új Palm OS mobil operációs rendszer megjelenése nem várható 2008 vége előtt.

[HWSW] A Palm elnök-vezérigazgatója, Ed Colligan számos részletet árult el a Palm következő, fejlesztés alatt álló operációs rendszerről. A 2008 első negyedévét érintő befektetői konferenciahíváson az is kiderült, hogy az új Palm OS mobil operációs rendszer megjelenése nem várható 2008 vége előtt.

Colligan közlése szerint a Centro és a megboldogult Foleo fejlesztését végző csapatok is teljesen a következő generációs platformra koncentrálnak. Konkrét útitervet ugyan nem közölt, de a linux-alapú operációs rendszer szerinte "elérhető lesz" a következő naptári év végén. Az új Palm OS-ről szóló számtalan felmerült pletykát tehát az elnök-vezérigazgató most hivatalosan is megerősítette.

Az új platform az egykoron széleskörűen használt, ma már jelentősen a háttérbe szorult Palm OS-t váltja le a cég készülékeiben. A Linux-alapú operációs rendszert a Palm saját mérnökei fejlesztik, és teljesen független lesz a Palm OS-t felvásárló japán ACCESS cég saját linuxos projektjétől, az ALP-tól. Colligan visszautalt a Foleo fiaskóra is, a jövőben megjelenő platformra többek között Foleóhoz hasonló készülékek is építhetők lesznek majd.

A Palm mobilplatformja alapos modernizáción esik át, például képes lesz egyidejűleg adat- és hangforgalmat bonyolítani, illetve alapvetően támogatja majd a jól megszokott Palm alkalmazásokat, melyek Windows Mobile platformon elérhetetlenek. Az új szoftverkörnyezetre külső cégek, vagy egyedi fejlesztők is könnyebben fejleszthetnek majd saját alkalmazásokat.

a címlapról