Szerző: Ady Krisztián

2007. október 2. 12:50

Rengeteg újdonság a CEATEC Japan 2007 elektronikai és IT-kiállításon

Évről évre egyre több látogatót és kiállítót vonz Japán legnagyobb elektronikai és IT-újdonságokat felvonultató kiállítása, a ma kapuit megnyitó, október 6-ig látogatható CEATEC Japan 2007 show. Idén 895 vállalat állítja ki termékeit a Makuhari Messe területén, két újabb épületet és 3199 kiállítási pavilont elfoglalva. A szervezők már 200 ezer látogatóra számítanak az öt nap alatt, akik betekintést nyerhetnek a legújabb fejlesztésekbe, illetve megtekinthetik a legnagyobb gyártók ma reggel bemutatott újdonságait is.

[HWSW] Évről évre egyre több látogatót és kiállítót vonz Japán legnagyobb elektronikai és IT-újdonságokat felvonultató kiállítása, a ma kapuit megnyitó, október 6-ig látogatható CEATEC Japan 2007 show. Idén 895 vállalat állítja ki termékeit a Makuhari Messe területén, két újabb épületet és 3199 kiállítási pavilont elfoglalva. A szervezők már 200 ezer látogatóra számítanak az öt nap alatt, akik betekintést nyerhetnek a legújabb fejlesztésekbe, illetve megtekinthetik a legnagyobb gyártók ma reggel bemutatott újdonságait is.

Sony OLED tévé

Sony XEL-1
Sony XEL-1
A Sony pavilonja előtt feltehetően hatalmas a tülekedés, itt is kiállították a pár napja bemutatott első OLED, azaz szerves fénykibocsátó diódákra épített kijelzőt tartalmazó televíziót. A mindössze 11 hüvelykes képátmérőjű, de korábban elképzelhetetlen színekre és kontrasztra képes, csupán 3 mm vékony kávájú képernyőt nem méri olcsón a Sony. Az exkluzív készülékért decemberi megjelenésekor 200 ezer japán jent (~300 ezer forintot) kell majd a pénztárnál hagyni.

Samsung lejátszó a kukában

A Sony OLED-tévéjére sajnos már biztosan nem köthetünk Samsung BDP-2400 Blu-ray lejátszót, a koreai gyártó ugyanis közölte, hogy törölte ezt a felsőkategóriás terméket a fejlesztései közül, ez a lejátszó már nem kerül piacra. Az okok egyelőre ismeretlenek, de vélhetően az vezetett a készülék törléséhez, hogy a lejátszó nem felelt meg a Blu-ray specifikáció 1.1-es változatának, és csak október 31-e után kerülhetett volna piacra. Ekkortól azonban 1.0-ás készüléket már nem lehet piacra dobni. A BD-UP5000 Blu-ray lejátszó is késik, csak decemberben kerül boltok polcaira.

Panasonic DIGA show

A Panasonicnak nincsenek ilyen problémái, a vállalat nem kevesebb mint féltucat HD-videofelvevőt mutatott be, melyek mindegyike képes AVCHD lejátszásra is -- ebben a formátumban rögzítenek a legújabb HD-kamkorderek. A Blu-ray lemezekre rögzítő DMR-BW900 készülékben 1 terabájtnyi háttértárat, a DMR-BW800 felvevőben 500 gigabátjnyit találhatunk. A DMR-BW700-as Blu-ray videorögzítőt 250 gigabájtos merevlemezzel szerelik. Mindegyik készülék támogatja a nyolccsatornás hangzást, a DD Plus, TrueHD és DTS-HD hangsávokat.

A nagyfelbontású videókat is támogató DMR-XW300 DVD-rögzítőt 500 gigabájtnyi merevlemezzel, a DMR-XW200V típust 250 gigabájtnyival szerelik, ez utóbbi VHS-kazetták fogadására, másolására is képes. A belépő szintet képviselő DMR-XW100 DVD-rögzítőben 250 gigabátjnyi háttértár található. A készülékek mindegyike mától kapható Japánban.

Panasonic DIGA DMR-BW900
Panasonic DIGA DMR-BW900 | Kép: Engadget

Hitachi újdonságok

2 cm vékony tévé
2 cm vékony, 32-hüvelykes Hitachi LCD-televízió
A hazai pályán mozgó Hitachi legújabb 32 hüvelykes LCD-televíziójával remélhet hatalmas sikert, ugyanis a készülék kevesebb mint 2 centiméter (0,78 hüvelyk) vékony. A modell kétségkívül az iparág jelenlegi legvékonyabb LCD-tévéje, a jelenleg elérhető modellek körülbelül 10 cm vastagok. A készülék egyelőre nem kapható, a 30 hüvelykes változat sorozatgyártását a jelenlegi információk szerint 2010 márciusától tervezi a vállalat.

A rendkívül vékony LCD-tévé mellett hibrid technológiájú kijelzőt is demózott a gyártó, mely állítása szerint 8 millió az egyhez kontrasztaránnyal büszkélkedhet. A 47 hüvelykes kijelző két elemből áll, egy teljes HD-felbontású LCD-panelből, illetve egy erre vetítő LCD-projektorból. A hatalmas kontraszt mellé azonban csak 700 kandellás fényerő és viszonylag alacsony látószög tartozott a riportok szerint, ezért ez a technológia jelenleg lemaradásban van a SED és OLED kijelzőkkel szemben.

A projektorokat nem csak ilyen kijelzők elkészítésére használja a Hitachi, az új CP-A100J típus hihetetlen távolságról képes elképesztően nagy képet vetíteni. A faltól mindössze fél centiméterre elhelyezett projektor 48 hüvelykes képet vetít a vászonra különleges tükrös-trükkös kivitelének köszönhetően. Az XGA (1024 x 768) felbontás és a 2500 kandellás fényerő közel sem ennyire impresszív, a kevesebb mint egy méterről elérhető 5 méteres képátló viszont már annál inkább. A CP-A100J projektor több mint 500 ezer japán jenért (~770 ezer forintért) lesz kapható 2008 januárjától.

Hitachi CP-A100J projektor
Hitachi CP-A100J projektor

A Toshiba Vardia DVD-re is képes HD-adást rögzíteni

A CEATEC kiállításon mutatja be a Toshiba a Vardia sorozat legújabb HD DVD-rögzítőjének prototípusát, az RD-RX7-et, melynek különlegessége, hogy nem csak HD DVD-lemezre, hanem szimpla DVD-re is képes 2 órányi HD-adást rögzíteni. Ezzel a lépéssel a gyártó alighanem saját formátuma alatt vágja a fát, hiszen a jóval drágább HD DVD-lemezeken is csupán 6 óra adás fér el, így a rendkívül olcsó DVD reneszánszát élheti ennél a készüléknél. A Toshiba standján lesz megtekinthető az új RD-A201 HD DVD-rögzítő is, ez utóbbiról azonban még nem érhető el semmilyen információ.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról