Szerző: Bányai György

2007. október 01. 16:57:48

HTC-újdonságok: három windowsos okostelefon és egy UMPC

A HTC hivatalosan is bejelentette három új okostelefonját, melyek HSDPA-támogatással képesek a szélessávú mobilinternetre vágyók szomját csillapítani. Ezen túlmenően a cég a rég beharangozott UMPC, a Shift piacra kerülésének dátumát is nyilvánosságra hozta.

[HWSW] A HTC hivatalosan is bejelentette három új okostelefonját, melyek HSDPA-támogatással képesek a szélessávú mobilinternetre vágyók szomját csillapítani. Ezen túlmenően a cég a rég beharangozott UMPC, a Shift piacra kerülésének dátumát is nyilvánosságra hozta.

Az S730 okostelefonról annyit biztosan lehet tudni, hogy 400 megahertzes Qualcomm processzorral jön a futószalagról, HSDPA-támogatással, Wi-Fi vezérlővel, valamint oldalra csúsztatható QWERTY billentyűzettel is fel lesz szerelve. A Windows Mobile 6 operációs rendszert futtató okostelefon belső memóriája 256 megabájt lesz. A következő újdonság, a P6500 szintén Windows Mobile 6 operációs rendszerrel érkezik, de annak Professional változatával, amelynek "Today" képernyője ennél a készüléknél nagy, 3,5 hüvelykes kijelzőn fog megjelenni. A csatlakoztathatóság terén HSDPA-kapcsolatról, valamint GPS vevőegységről számolhatunk be, valamint nem kevesebb, mint kettő darab SDIO bővítőhelyről.

A harmadik mobilújdonság a 120 grammos HTC Touch Dual, melynek befoglaló mérete 107x55x15,8 milliméter. A jellemzők között HSDPA-támogatás, Bluetooth 2.0 rádió, 400 megahertzen ketyegő Qualcomm MSM7200 processzor, 128 megabájt memória és microSD bővítőhely említhető meg. Az S370 és a Touch Dual már októberben, a P6500 pedig novemberben érkezik a boltok polcaira, illetve a szolgáltatók kínálatába.


Balról jobbra a HTC Shift, a P6500, a Touch Dual, valamint az S370 látható

A 7 hüvelykes kijelzővel szerelt HTC Shift a telefongyártó első UMPC-je, amely képes Vista operációs rendszert futtató számítógépként, valamint Pocket PC-ként egyaránt működni. A novembertől elérhető Shiftről a HTC weboldalán kiderül, hogy a Vistát 800 megahertzen üzemelő Intel processzor 1 gigabájt memóriával, a Pocket PC-s üzemet pedig egy Qualcomm 400 megahertzes processzor szolgálja 64 megabájttal. A kapcsolattartási lehetőségek közül itt sem hiányzik a HSDPA-támogatás. A gépházban 30 gigabájtos merevlemezt, valamint GPS vevőegységet is találunk. A Shift novembertől lesz kapható és ahogy egyik mobiltelefonnak sem, így az UMPC-nek sem közölték az árát, de utóbbira augusztus közepétől egy webáruház, a Dynamism 1500 dolláros áron veszi fel az előrendeléseket.

a címlapról