Szerző: Ady Krisztián

2007. október 15. 09:41

Kipróbáltuk: erősebb processzorral jobb lenne a T-Mobile MDA Touch

Múlt hét óta kapható a T-Mobile-nál a HTC kisméretű okostelefonjának, a hagyományok szerint iPhone-hoz hasonlított Touch-nak témobilosított változata, az MDA Touch . Az okostelefonok királya, a tajvani HTC -- mely jövőre az ideinél 50 százalékkal több, 15 millió okostelefont tervez eladni -- régi partnere a T-Mobile-nak, a saját márkás készülékekből számos megtalálható az egyik legnagyobb mobilszolgáltató kínálatában is, MDA név alatt.

Múlt hét óta kapható a T-Mobile-nál a HTC kisméretű okostelefonjának, a hagyományok szerint iPhone-hoz hasonlított Touch-nak "témobilosított" változata, az MDA Touch. Az okostelefonok királya, a tajvani HTC -- mely jövőre az ideinél 50 százalékkal több, 15 millió okostelefont tervez eladni -- régi partnere a T-Mobile-nak, a saját márkás készülékekből számos megtalálható az egyik legnagyobb mobilszolgáltató kínálatában is, MDA név alatt.

Touch

A telefonokon a legritkább esetben változtat a T-Mobile -- tartsa meg jó szokását --, legfeljebb a mobilszolgáltató neve, logója cseréli a HTC feliratot a készülékeken, illetve egy magenta téma az alap Windows Mobile színeket. A Touch esetében sem kell félnünk korlátoktól, jóformán az alap HTC készüléket kapjuk a dobozban. Kis készüléknek elég a kisebb doboz, tartalék tollal, 1 gigás microSD memóriakártyával, sztereó vezetékes headsettel, azaz mindennel, amire szükségünk lehet.

Az MDA Touch -- legyen ezentúl inkább csak Touch -- érintőképernyős okostelefon, alig nagyobb méretben, mint egy átlagos mobil. Ugyan vékonyabb és nagyobb kijelzője ellenére alacsonyabb, mint a saját Sony Ericssonom, szélesebb, így nem minden zsebben hordható kényelmesen. A nagy kijelző a billentyűzet helyére nyújtózkodott be, melyet a jelenlegi PDA-tulajdonosok valószínűleg nem igazán hiányolnak, a szimpla mobilról váltók azonban igen -- már elkészült a második generáció, a vastagabb, szétcsúsztatható kivitelű, billentyűzettel ellátott Touch Dual is.

T-Mobile MDA Touch

A Vista szereti

A telefon kicsi es könnyű, de milyen belül? A Windows Mobile 6 Professional operációs rendszer friss és ropogós, tökéletesen együttműködik a Windows Vista Mobile Centerrel. A készülék még meg sem jelent, de a Vista már rendelkezik termékképpel, és azonnal felismeri az USB-n csatlakoztatott eszközt, ez mindenképpen pirospont. Az állományok elérése, programok telepítése és adataink szinkronizálása így valóban gyerekjáték.

A 200 MHz-es OMAP processzor becsülettel teszi a dolgát, a HTC azonban talán egy kicsit alulméretezte a készüléket, készüljünk fel, nem lesz olyan gyors a felhasználói felület, mint azt szeretnénk. Mindezért valószínűleg a Windows Mobile 6 a felelős, a hasonlóan gyengébb hardverű Qtek S200-zal nem voltak ilyen problémák Windows Mobile 5.0-át futtatva. A Windows Mobile 6-nál is javítani fognak majd valószínűleg a teljesítményen, ezt az operációs rendszert már saját frissítőrutinnal, Windows Mobile Update-tel is ellátta a Microsoft.

A Touch kialakításánál láthatóan az érintőképernyőre helyezték a hangsúlyt, a probléma azonban az, hogy bár a HTC TouchFLO felület némileg egyszerűbbé teszi az "egyujjas" kezelést, maga a Windows Mobile nincs erre felkészítve, mint ahogy az alkalmazások sem. Hiába jutunk el pár ujjmozdulattal a kedvenc programjainkhoz, ott már biztosan elő kell vennünk a tollat, az apró ikonokat vagy a virtuális billentyűzet pirinyó gombjait nagyobb férfiujjal ugyanis jóformán lehetetlen eltalálni.

Touch helyett kick?

A kemény borítás miatt az érintőképernyő pedig közel sem annyira érzékeny, mint azt más hasonló készülékeknél megszokhattuk, így sokszor semmi sem történik, ha ujjal bökünk rá egy-egy elemre, alaposan meg kell nyomni a kijelzőt. Ilyenkor pedig jön a gondolkodás, hogy az operációs rendszer reagál lassan, vagy nem volt elég erős a nyomás? Egy kis finomhangolás nem ártott volna. A TouchFLO felületet egyetlen ujjmozdulattal előhívhatjuk, ha beállítjuk gyakran hívott ismerőseinket, tényleg sokkal egyszerűbb így hívást kezdeményezni, mint a névjegyzékben kotorászva, vagy az előzményeket böngészve -- utóbbi az előbb említett problémák miatt eleve kétesélyes.

A kis készülék kis akkumulátort kapott, a lassabb processzornak, a kellően leszabályozható fényerőnek, és a fejlett 2,5G-s mobil lapkakészletnek köszönhetően azonban az erőforrás rendkívül jól bírja a használatot. Egy óra esti passziánszozás mindössze 3-4 százalékkal csökkentette az akkumulátoros üzemidőt, átlagos használat mellett elegendő csupán 3-4 naponta tölteni az okos mobilt, de a Bluetooth és Wi-Fi intenzív használata természetesen a Touch-ot is képes egy nap alatt kétvállra fektetni.

T-Mobile MDA Touch Vista alatt
Vista alatt plug-and-play

A multimédiás képességekért a 2 megapixeles beépített kamera és a Windows Media Player felel, de utólag telepíthetünk okosabb szoftvereket is a Touch-ra, éppen ez egy okostelefon lényege. A beépített kamera képe átlag alatti, a riválisok ennél sokkal jobb fotókat készítenek hasonló fényviszonyok mellett. Részleteket semmiképpen se várjunk, a zajszűrés mindent elmos. A memóriakártya bővítőrés a SIM-kártya mellé került, nem az akkumulátor alá, hanem a készülék oldalára, a fémhatású műanyag alá. Kártyacseréhez mindenképpen szét kell szednünk a telefont, de manapság, a sokgigás memóriakártyák korában talán ez már nem okoz akkora problémát, mint korábban.

T-Mobile MDA Touch kamera
Kettes alá kép egy átlagos 2 megapixeles kamerától

Kéne... vagy mégsem?

Az MDA Touch mindezek ellenére impresszív, csini okostelefon a legújabb mobil Windows-zal, de a "kemény" kezelés miatt mindenképpen érdemes vásárlás előtt kipróbálni a felület kezelhetőségét, hogy megfelel-e számunkra. Az ár nem lehet visszatartó tényező, a T-Mobile-tól már 25 ezer forinttól el lehet hozni a telefont, ami egy ilyen windowsos okostelefonért egyáltalán nem túlzó összeg, a beépített Wi-Fi, Bluetooth pedig mindenképpen pozitívum ezért az árért.

A T-Mobile MDA Touch okostelefont a T-Mobile bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról