Szerző: Ady Krisztián

2007. szeptember 25. 14:35

A vezetékes akksitöltésnél is hatékonyabb vezeték nélkülit ígér a WiPower

[Engadget] Noha a vezeték nélküli akkumulátortöltés még mindig igen messze áll a kereskedelmi megjelenéstől, egyre több cég foglalkozik a hordozható eszközeink újratöltését egyszerűbé, könnyebbé tevő megoldások minél hatékonyabb kivitelezésén. Frissen indult cégek próbálják megvalósítani saját ötleteiket, köztük a WiPower rel, mely a Floriai Egyetemmel közösen fejlesztett ki egy újabb technológiát.

[Engadget] Noha a vezeték nélküli akkumulátortöltés még mindig igen messze áll a kereskedelmi megjelenéstől, egyre több cég foglalkozik a hordozható eszközeink újratöltését egyszerűbé, könnyebbé tevő megoldások minél hatékonyabb kivitelezésén. Frissen indult cégek próbálják megvalósítani saját ötleteiket, köztük a WiPowerrel, mely a Floriai Egyetemmel közösen fejlesztett ki egy újabb technológiát.

A kis cég nem kevesebbet állít, mint hogy a közösen kifejlesztett rendszer még a legtöbb vezetékes töltőnél is nagyobb hatásfokú. Laboratóriumi körülmények között vezeték nélküli megoldásuk körülbelül 68 százalékos hatékonyságot ért el, mely később akár 80 százalék közelébe is emelkedhet. A WiPower szerint a legtöbb jelenleg használatos vezetékes töltő hatékonysága csupán 58 százalék -- némelyek azonban csupán 16 százalékra képesek --, ennyi hasznosul valójában a befektetett energiából.

Azt egyelőre még a cég sem tudja, mikor lehet kereskedelmi termék a technológiából, de mindenképpen szeretnének néhány hónapon belül egy noteszgép töltést demonstrálni ezzel a rendszerrel. A vezeték nélküli energiaátvitelre könnyen találhatunk példát, számos egér is kapható ma már, mely a hozzá tartozó, alatta lévő egérpadon keresztül, vezeték nélkül kapja a működéséhez szükséges elektromos áramot.

A WiPower rendszere is hasonló elvű, szintén két elemből áll. Egy "bázisállomásból", mely az energiát sugározza a másik elem, a vevőberendezés, az eszközök felé, melyek maximum 10 centiméter távolságra lehetnek az alapeszköztől. A vevőt integrálni lehet a hordozható eszközökbe, melyek lehetnek noteszgépek mellett mobiltelefonok, vagy multimédiás lejátszók is.

WiPower
Hamarosan az utolsó kábel is eltűnhet

Egy noteszgép töltéséhez természetesen nagyobb teljesítményű rendszert kell fejleszteni, melynek kialakításakor számos nehézséget kell a cégeknek megoldani. Ilyen nehézség például a hőtermelődés: a rendszernek kisebb méretűnek kell lennie, hogy elférjen az akkumulátor mellett, de a kisebb komponensek hatékony hűtését sokkal nehezebb megoldani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról