:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 24. 13:20

A héten jön a Windows Server 2008 RC1

A héten érkezik a Windows Server 2008 első kiadásra jelölt változata (RC1), amely már tartalmazni fogja a Viridian kódnevű hypervisor előzetesét is. A múlt heti Intel Developer Forumon működés közben is látható volt a szoftver, amely a beépített virtualizációs köztesréteg segítségével egy másik Windows Server 2008-at, valamint egy SUSE Linux Enterprise Servert futtatott.

[HWSW] A héten érkezik a Windows Server 2008 első kiadásra jelölt változata (RC1), amely már tartalmazni fogja a Viridian kódnevű hypervisor előzetesét is. A múlt heti Intel Developer Forumon működés közben is látható volt a szoftver, amely a beépített virtualizációs köztesréteg segítségével egy másik Windows Server 2008-at, valamint egy SUSE Linux Enterprise Servert futtatott.

A Windows Server 2008 jelenleg a harmadik bétájánál tart, a megjelenését azonban 2007 végéről 2008 elejére tolta el a Microsoft: a nagyszabású bejelentés egy február 27-i Los Angeles-i rendezvényen esedékes, azonban egyelőre nem tudni, hogy a végleges szoftver mikortól lehet kapható. A Microsoft a késést ugyanazzal indokolja, amellyel a Windows Vista esetén is tette: a minőség fontosabb mint a mihamarabbi megjelenés. A végleges Windows Server 2008-ban azonban nem lesz benne a Viridian, a redmondiak szerint arra még további 180 napot várni kell.

Az azonos kódbázisra épülő Windows Vistához hasonlóan a Windows Server 2008 fejlesztése sem kimondott sikertörténet: az első bétát még 2005 júliusában adta ki a Microsoft, a másodikat pedig 2006 májusában jelentették meg -- ezt már mintegy 500 ezer fejlesztő és partner érhette el. A harmadik béta idén áprilisban érkezett, ezt a változatot már bárki kipróbálhatta. A Longhorn Server Beta 3 már "feature complete", vagyis tartalmazza a végleges verzió összes funkcióját és szolgáltatását, persze a teljesítménnyel és a stabilitással még gondok lehetnek, így éles környezetben nem ajánlott a használata, egyébként ezt a licencszerződés sem engedi meg.

A Viridian virtualizációs köztesréteg fejlesztése sem kimondottan úgy ment mint a karikacsapás, májusban a Microsoft úgy határozott, hogy egyes funkciókat kihagy a szoftverből annak érdekében, hogy tudja tartani a megjelenési határidőt. a szoftver nem lesz képes a virtuális gépeket működés közben egyik fizikai szerverről a másikra mozgatni (live migration), és nem lehet majd a működő virtuális gépekhez "menet közben" további erőforrásokat (pl. processzor, memória, hálózati kártya) sem hozzárendelni. További korlátozás, hogy a Windows Server Virtualization a tervezett 64 helyett legfeljebb 16 processzormaggal rendelkező gépeket támogat majd. A Viridianból most kikerült funkciók a szoftver egy későbbi verziójába kerülnek majd bele.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.