Szerző: Bizó Dániel

2007. szeptember 21. 13:18

Energiatakarékossági technikákat gyűjt össze linuxosoknak az Intel új oldala

A Linux energiatakarékossági technikáinak fejlesztése és népszerűsítése érdekében a témának dedikált oldalt hozott létre az Intel. A LessWatts.org kinyilvánított célja, hogy fejlesztőkből, felhasználókból és rendszergazdákból álló közösséget hozzon létre szoftverek és optimalizációk megosztására. A vállalat mérések alapján állítja, hogy notebookok esetében például drasztikusan csökkenthető a fogyasztás az alap Linux-disztribúciókhoz képest.

HIRDETÉS

[HWSW] A Linux energiatakarékossági technikáinak fejlesztése és népszerűsítése érdekében a témának dedikált oldalt hozott létre az Intel. A LessWatts.org kinyilvánított célja, hogy fejlesztőkből, felhasználókból és rendszergazdákból álló közösséget hozzon létre szoftverek és optimalizációk megosztására. A vállalat mérések alapján állítja, hogy notebookok esetében például drasztikusan csökkenthető a fogyasztás az alap Linux-disztribúciókhoz képest.

Miközben a Linux rendkívül sikeres szervereken, addig az asztali, de főként a hordozható számítógépek terén továbbra is marginális szerepet tölt be, aminek következtében a hardverszállítók kevés figyelmet fordítanak a megfelelő támogatottságára, köztük az energiatakarékossággal -- ezt kívánja ellensúlyozni a processzorgyártó. A héten tartott Intel Developer Forumon elindított LessWatts.org már most számos olyan módosítást felsorol, melyekkel jelentősen csökkenthető Linux-alapú operációs rendszert futtató számítógépünk fogyasztása, kifejezetten a notebookoké.

A trükkök között található az ütemező energiatakarékos módba állítása, az energiatakarékos megszakításkezelés, melyek többmagos chipeknél szolgálnak előnyökkel, vagy a processzor dinamikus energiagazdálkodásának aktiválása. A processzoron kívül természetesen a háttérvilágítás fényerejének állítására, a grafikus és hálózat vezérlők kalibrálására is szolgáltat útmutatókat, letöltéseket az oldal, és további linkekkel és dokumentációkkal is szolgál a témában elmélyülni akaróknak.

A LessWatts.org által összegyűjtött trükkökkel és szoftverekkel a Linux a windowsos notebookon megszokott energiatakarékossági képességekkel ruházható fel. A vállalat szerint egy Core 2 Duós laptop átlagos fogyasztása több mint 6 wattal csökkent a megfelelő módosításokat követően a Linux Battery Life Toolkit (BLTK) futtatása közben, ami akkumulátoros üzemidő esetén rengeteget számít. Az Intel a processzort "felkeltő" programok elemzésére egy ideje külön eszközt bocsát a Linux-fejlesztők és felhasználók rendelkezésére, a PowerTOP-ot, mellyel azonosíthatóak az energiafogyasztást okozó szoftverek.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 07:54

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.