:

Szerző: Ady Krisztián

2007. szeptember 13. 13:08

A mobilokat is meghódítja a DivX videotömörítési eljárás

Miközben augusztus végén végre elérhetővé vált az első DivX minősítéssel ellátott mobiltelefon a Samsung SGH-F500-as készülékének személyében, a DivX Networks elérhetővé tette mobil lejátszóprogramja újabb bétáját is, mellyel windowsos és symbianos okostelefonokat lehet képessé tenni a DivX videók lejátszására.

[HWSW] Miközben augusztus végén végre elérhetővé vált az első DivX minősítéssel ellátott mobiltelefon a Samsung SGH-F500-as készülékének személyében, a DivX Networks elérhetővé tette mobil lejátszóprogramja újabb bétáját is, mellyel windowsos és symbianos okostelefonokat lehet képessé tenni a DivX videók lejátszására.

A DivX Mobile szoftver Windows Mobile 2003 operációs rendszertől a legújabb Windows Mobile 6 változatot futtató telefonokig és tenyérgépekig, illetve a Symbian 7.0-ás, vagy annál újabb verziójára épülő, Series 60 és UIQ platformot futtató készülékeken jelenítheti meg a mozgó videókat. A Samsung készüléke valószínűleg nem az egyetlen lesz, melyhez már a lejátszóprogram telepítése sem kell, ugyanis a mobilokhoz kommunikációs lapkákat fejlesztő Qualcomm tegnap írta alá megállapodását a DivX támogatás beépítéséről jövőbeni chipjeibe.

A 3G-s, de EDGE-el is kompatibilis telefonba nem kevesebb, mint 400 megabájtnyi memóriát helyeztek el, mely microSD memóriakártyával tovább bővíthető. A teljes értekű mobiltelefon funkciókat 2 megapixeles kamera egészíti ki, de egy digitális mobil tévévevőt is beépítettek, melyhez kihúzható antenna tartozik.

Samsung F500

Ahogyan a 2,4 hüvelykes, elforgatható kijelzőjű Samsung F500 mobiljában is erősebb szív dobog, a DivX szerint legalább 200 MHz-es, vagy ennél erősebb processzor kell a zökkenőmentes lejátszáshoz, bár a fejlesztők szerint így sem garantálható, hogy minden bitrátán és képméret mellett elérhető a 30 képkocka/másodperces lejátszási sebesség. Az ajánlott felbontás 320 x 240 pixel, illetve a kép számára 300 kbit/s-os, a hang számára pedig 128 kbit/s-os beállítás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.