Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 13. 10:53

Apró, energiatakarékos vállalati asztali PC-t mutatott be a Lenovo

A Lenovo most bemutatott, Blue Sky fantázianevű gépe a legkisebb, legcsendesebb és leginkább energiahatékony vállalati asztali PC a kínálatában. A masinához opcionális kiegészítőként napelem is rendelhető, amivel a tápellátása is megoldható.

HIRDETÉS

[HWSW] A Lenovo most bemutatott, Blue Sky fantázianevű gépe a legkisebb, legcsendesebb és leginkább energiahatékony vállalati asztali PC a kínálatában. A masinához opcionális kiegészítőként napelem is rendelhető, amivel a tápellátása is megoldható.

A Blue Sky kódnév arra utal, hogy a számítógép tervezésénél maximálisan sze előtt tartották a "zöld" szempontokat, ami nem csak az alacsony fogyasztású alkatrészek összeválogatásában érhető tetten: a gép építéséhez felhasznált anyagok 90 százaléka újrahasznosítható, ahogy a csomagolás is. A PC a Lenovo első olyan konfigurációja, amely az Energy Star 4.0 specifikációnak nem csak megfelel, hanem meg is haladja annak kívánalmait.

A ThinkCentre A61e néven októberben piacra kerülő masina alacsony fogyasztása és csendes működése ellenére a teljesítménye elsőrangú, köszönhetően a Sempron vagy kétmagos Athlon X2 processzornak, az akár 750 gigabájtos merevlemeznek, valamint a 4 gigabájtos memóriának. A gépet Windows XP vagy Windows Vista operációs rendszerrel szállítják, az ára 399 dollártól indul. A Lenovo elsősorban olyan vállalatoknak, intézményeknek ajánlja a Blue Sky-t, ahol sokan dolgoznak egy légtérben és kicsik az asztalok, ilyenek például a kisvállalatok, az oktatási intézmények, a kórházak, valamint a pénzügyi szektorban érintett cégek.

Lenovo Blue Sky ThinkCentre A61p

Az IDC szerint az A61p-hez hasonló, apró kivitelű asztali PC-k nagy jövő előtt állnak a vállalati szektorban. Az úgynevezett "small form factor" gépek kisebbek, csendesebbek és kevedebbet is fogyasztanak egy "hagyományos" asztali gépnél. Ezekben a rendszerekben gyakran noteszgépekbe szánt alkatrészek találhatók, ami megdrágítja őket, ám a vállalatok spórolhatnak a villanyszámlán és a kisebb méret és zaj miatt egy helyiségben több dolgozót helyezhetnek el, így összességében mégis megéri őket megvásárolni.

Az IDC szerint az amerikai piacon 2009-re már a kisméretű gépek lesznek az uralkodók, háttérbe szorítva a ma elterjedt minitornyokat. 2005-ben az Egyesült Államokban mintegy 31 millió minitorony-kivitelű PC-t adtak el, ez a leszállított asztali gépek több mint háromnegyede, míg a SFF gépek a piacnak csupán 12 százalékát adták. Az IDC szerint 2009-re utóbbiak aránya 42 százalékra nő majd, miközben a minitornyok forgalma harmadára csökken.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 05:49

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.