Szerző: Bányai György

2007. szeptember 3. 11:01

Másodpercenként akár 300 képet is készíthet a Casio új EXILIM fényképezőgépe

Agusztus utolsó napján a Casio bejelentette, hogy eddig nem látott sorozatfelvételi lehetőségekkel rendelkező fényképezőgépet fejleszt, amely még az emberi szem által érzékelhetőnél gyorsabb moziüzemmódra is képes lesz.

HIRDETÉS

[HWSW] Agusztus utolsó napján a Casio bejelentette, hogy eddig nem látott sorozatfelvételi lehetőségekkel rendelkező fényképezőgépet fejleszt, amely még az emberi szem által érzékelhetőnél gyorsabb moziüzemmódra is képes lesz.

Az első, még típusszám nélküli EXILIM prototípus a berlini IFA szakkiállításon is megtekinthető. A 12-szeres közelítésre alkalmas (35-420 mm) átlagos fényerejű optika mögött igazi csemege vár ránk: eddig még egyetlen boltban megvásárolható készülék sem volt képes ilyen sebes sorozatfelvételre. A másodpercenkénti 60 képkocka még a legnagyobb, 6 megapixeles felbontásban is elérhető, sőt, a moziüzemmód 640x480 képpontos VGA felbontásban (Motion JPEG) is tud másodpercenként 300 képkockát rögzíteni (amennyiben a zársebesség ezt lehetővé teszi).

Utóbbi annyira gyors, hogy az emberi szem által nem megfigyelhető mozgások -- mint például a rovarok szárnya repülés közben, vagy a forgó ventilátorlapátok -- is nyomon követhetők a lassított lejátszáskor). Az extra sebességet az LSI feldolgozóegység és a vadonatúj fejlesztésű 1,1/8 hüvelyk fizikai méretű CMOS képérzékelő szenzor teszi lehetővé, utóbbi nagy valószínűség szerint a Sony gyártósoráról kerül a gépbe.

Az új villám további jellemzői a 2,8 hüvelykes 230 ezer képpontos kijelző (200 ezer képpontos elektronikus kereső), képérzékelő mozgatásán alapuló rázkódásvédelem, SDHC kártyák támogatása, a 128x80x130 milliméteres befoglaló méretek és a 650 grammos tömeg. A fotózási körülmények beállítására szolgáló vezérlőtárcsa (A,S,M) mellett egy második is helyet kapott a gépház tetején, amely segítségével a különböző sorozatfelvételi lehetőségek között váltogathatunk, ebből is látszik, hogy a készülék felhasználási lehetőségei közül ezek központi helyen vannak.

A bridge gépekre jellemző külsejű gép további adatait a Casio nem ismertette, ezek között azt sem, hogy a sorozatfelvételi üzemmód mennyi ideig tarthat, amelyből számítható lenne a készülékbe épített köztes tároló mérete. Ezen túlmenően a piacra kerülés dátumáról, illetve az árról sem esett a bejelentéskor szó.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 04:41

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.