:

Szerző: Bányai György

2007. augusztus 31. 11:06

A Sony megint elrontotta: viszlát ATRAC!

A Sony tegnapi közleményében bevallotta, hogy elvesztette a csatát az MP3-mal és társaival szemben és bejelentette, hogy bezárni kényszerül a Connect nevű online zeneboltját. Ennek időpontját nem említi a csütörtöki közlemény, de annyi bizonyos, hogy a dátuma a látogatók érdeklődésének mértékétől függ és 2008 márciusa előtt biztos nem következik be.

[HWSW] A Sony tegnapi közleményében bevallotta, hogy elvesztette a csatát az MP3-mal és társaival szemben és bejelentette, hogy bezárni kényszerül a Connect nevű online zeneboltját. Ennek időpontját nem említi a csütörtöki közlemény, de annyi bizonyos, hogy a dátuma a látogatók érdeklődésének mértékétől függ és 2008 márciusa előtt biztos nem következik be.

A Sony Connect zeneboltja leginkább a vásárolható zeneszámok formátumában különbözik az Apple iTunes-tól. A Connecten található zenék a Sony saját veszteséges tömörítési formátumában, ATRAC (Adaptive Transform Acoustic Coding) kódolásban tölthetők le, amelyek számos hifirajongó szerint jobb hangzásúak, mint a hasonló AAC, WMA, vagy MP3 állományok. A letöltött dalok ezidáig a számítógépen futtatható SonicStage alkalmazáson kívül a Sony Walkman készülékein, illetve Minidisc lejátszóin voltak hallgathatók, de a hamarosan piacra kerülő új Walkmanek már nem is támogatják. Nincs ez másképp a ez a ma már kapható NWD-B103 modellel is, amelyre a hétköznapi formátumú zenéket segédprogram nélkül éppúgy, mint egy USB kulcsra könnyűszerrel másolhatunk.


Az NWD-B103 már le sem játssza a házon belüli formátumot

Az ATRAC-ot nélkülöző új Walkman lejátszóktól (amelyek 2, 4, illetve 8 gigabájt kapacitásban lesznek elérhetőek és filmlejátszásra is alkalmasak) a Sony azt reméli, hogy a piaci részesedése elérheti segítségükkel a 10 százalékot, abban a szegmensben, amelynek 75 százalékát az Apple uralja iPod készülékeivel. Mindazonáltal itt a többiek, mint például a Microsoft a Zune lejátszóival és zeneboltjával, vagy a Real Network Rhapsody néven futó zeneboltjával mérsékelt sikereket könyvelhetnek el, azonban kiváncsian várjuk, milyen eredményeket produkál a Nokia héten Londonban bejelentett zeneáruháza.

Az ATRAC süllyesztőbe kerülése szerkesztőségünk minden tagja szerint méltatlan a formátum múltjának és technológiai fejlettségének tükrében. Az 1992-ben bejelentett formátum tíz évvel a CD megjelenése után látott napvilágot és ahogy a CD a bakelitlemezjátszók, úgy az ATRAC kódolást használó minidisc a kazettás magnetofonok digitális megvalósulása lett. Az ATRAC veszteséges tömörítési eljárás, amely az eredeti, tömörítetlen hanganyag méretét nagyjából az ötödére csökkenti. Idővel lett ATRACplus változat is, ahol a továbbfejlesztett tömörítő algoritmusnak hála számottevő minőségromlás-többlet nélkül lehetett a zenéket 1:20 arányban összenyomni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.