:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 31. 09:01

A csökkenő alkatrészárak miatt felével nőtt a Dell profitja

Közel felével nőtt a Dell profitja az augusztus 3-án véget ért második pénzügyi negyedévben, köszönhetően a szerverek és a tárolóeszközök kiemelkedően jó forgalmának, illetve az alkarészárak csökkenésének. A bevételi és nyereségadatok egyaránt felülmúlták az elemzői várakozásokat. A vállalat azonban elég visszafogott előrejelzéssel szolgált a közeljövőre, a vezetők szerint ugyanis a második félév során az alkatrészárak csökkenése lassulni fog, ami természetesen kihatással van az eredményességre.

[HWSW] Közel felével nőtt a Dell profitja az augusztus 3-án véget ért második pénzügyi negyedévben, köszönhetően a szerverek és a tárolóeszközök kiemelkedően jó forgalmának, illetve az alkarészárak csökkenésének. A bevételi és nyereségadatok egyaránt felülmúlták az elemzői várakozásokat. A vállalat azonban elég visszafogott előrejelzéssel szolgált a közeljövőre, a vezetők szerint ugyanis a második félév során az alkatrészárak csökkenése lassulni fog, ami természetesen kihatással van az eredményességre.

A Dell a második negyedévében 14,77 milliárd dolláros bevételt és 733 millió dolláros nettó nyereséget könyvelhetet el, utóbbi részvényenként 32 centnek felel meg. A Wall Streeten dolgozó elemzők átlagosan 14,62 milliárdos forgalmat és részvényenként 30 centes nyereséget vártak a Reuters Estimates szerint. Egy évvel korábban a vállalat 14,09 milliárdos bevételről és 502 milló dolláros, azaz részvényenként 22 centes profitról számolt be.

A notebookok értékesítéséből származó bevétel 3,9 milliárd dollárt tett ki, a bevétel derekát azonban továbbra is az asztali gépek adták, amelyekből 5 milliárd dollár folyt be a Dell kasszájába. A szerverértékesítés 1,6 milliárd dollárt hozott a konyhára, ami éves szinten 14 százalékos növekedést jelent, a tárolóeszközökből pedig 600 millió dollár értékben adott el a második pénzügyi negyedévben a Dell, ami 20 százalékos emelkedést jelent. A szoftverek és perifériák forgalma 2,4 milliárd dollárt tett ki, a szolgáltatásokból 1,3 milliárd dollár bevételhez jutott a cég.

A most közzétett eredmények egyelőre csak előzetesnek tekinthetők, ugyanis a vállalatnál könyvelési csalás miatt még mindig vizsgálatot folytat az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelet. A Dell saját belső vizsgálata már lezárult, ennek során kiderült, hogy "egyes dolgozók" úgy módosították a cég könyvelését, hogy az megfeleljen a negyedéves célkitűzéseknek. A vállalat pénzügyi igazgatója, Don Carty szerint felelősségre fogják vonni azokat a dolgozókat, akik résztvettek a könyvelés módosításában, azt azonban nem árulta el hogy hányan érintettek az ügyben és milyen szintű alkalmazottakról van szó, csupán annyit közölt, hogy magasabb szintű vezetőknek is tudomása volt a manipulációkról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.