Szerző: Bányai György

2007. augusztus 31. 08:15

A Panasonic arcfelismerő modellel bővíti tükörreflexes gépeinek kínálatát

A most bemutatásra került Panasonic Lumix DMC-L10 arcfelismerő autófókusszal rendelkezik, sőt, szokatlan módon az élőkép megjelenítésére is alkalmas 2,5 hüvelykes kijelzője kihajtható. Alex Fried, a Panasonic fényképezőgép részlegének marketing igazgatója szerint a DMC-L10 azok számára készült, akik a kompaktgépek használati kényelme mellett a tükörreflexes kategória által kínáltakat is elvárják egy fényképezőgéptől.

[HWSW] A most bemutatásra került Panasonic Lumix DMC-L10 arcfelismerő autófókusszal rendelkezik, sőt, szokatlan módon az élőkép megjelenítésére is alkalmas 2,5 hüvelykes kijelzője kihajtható. Alex Fried, a Panasonic fényképezőgép részlegének marketing igazgatója szerint a DMC-L10 azok számára készült, akik a kompaktgépek használati kényelme mellett a tükörreflexes kategória által kínáltakat is elvárják egy fényképezőgéptől.

Az új, 1300 dolláros áron októbertől megvásárolható masina számos ponton mossa el a határokat a tükörreflexes és a kompaktosztály gépei között. Ezek közül kiemelhető az arcfelismerő autófókusz (egyszerre akár 15 emberi arc érzékelésére is képes), amely lehetőség a tükörreflexes fényképezőgépekben először ebben a készülékben látható, vagy a hátoldalra szerelt, élőkép megjelenítésére, tehát a kép komponálására is használható 2,5 hüvelykes, automatikus fényerőkontrollal ellátott kijelző, amely kihajtható, sőt, akár 270 fokban el is forgatható. A kategóriában szokásos blende-, zár előválasztás és a manuális beállítás mellett a témaautomatika 9 különböző körülményhez képes igazítani az expozíciós értékeket, megkönnyítve az automata gépekhez szokott felhasználók dolgát.

Panasonic DMC-L10

A gépvázba, -- ahogy azt ma már számos gyártó teszi -- szenzorportalanítót is építettek. Az ultrahangos vibráció elvén működő rendszer nagy hatással rázza le a porszemeket az Olympus E-410 gépben találhatóval megegyező 10,1 megapixeles Live MOS szenzorról. A DMC-L10 4:3, 3:2, vagy 16:9 oldalarányú képek készítését is lehetővé teszi. Kézi élességállítás esetén a kijelzőn megjelenő kép bármely részét nagyíthatjuk, így nem csak a keresőben ellenőrizhetjük az élességet ebben az üzemmódban. A Venus III képfeldolgozó processzor a LEICA D VARIO-ELMAR 14-50 milliméteres (1:2 szorzó, tehát kisfilmes 28-100 mm) F3.8-5.6 fényerejű MEGA O.I.S képstabilizátorral is felvértezett optikából érkező képet elődjeinál jóval gyorsabban dolgozza fel.

A DMC-L10 négyharmados rendszert használ az optikák illesztésére, tehát a Leica optikái mellett bármely gyártó négyharmados optikája felhelyezhető, de a kétféle autófókusz üzemmódból (Hybrid AF: 49 zónás TTL fáziskülönbség elvén működő a kereső használatakor, vagy a 256 zónás kontrasztérzékelő az élőkép üzemmód választása esetén) a kontrasztérzékelő változat máig csak a Leica 14-50 milliméteres, vagy 50-150 milliméteres teleoptikájával kompatibilis. További említésre méltó lehetőség a gép által élőkép üzemmódban kínált intelligens ISO-beállítás, amely a fotózott témához úgy igazítja az érzékenységet, hogy közben figyelembe veszi, hogy a fotózott személy, vagy tárgy mozgásban van-e (az érzékenységet magunk is állíthatjuk ISO 100 és ISO 1600 között).

Panasonic DMC-L10

A DMC-L10 által használt négyharmados rendszerről Richard Campbell, a Panasonic fotózással kapcsolatos marketing igazgatója így nyilatkozott: "A négyharmados rendszer előnye, hogy kisebb méretű zoomoptikákat kínálhatunk", majd hozzátette, hogy a jövőben szélesítik a géphez használható Leica-kínálatot, amely jelenleg a DMC-L1-hez 2006-ban mellékelt 850 dolláros 14-50 milliméteres F/2.8-3.5, a pár hónappal később megjelent 800 dollárba kerülő 25 mm F/1.4-ből áll. Októberben 700 dollárért elérhetővé válik a kisebb fényerejű 14-50 milliméteres F/3.5-5.8 optika, valamint a 14-150 milliméteres széles zoomtartományú F/3.5-5.6 fényerejű optika, amelynek ára a képességeivel arányos 1300 dollárért lesz kapható. Campbell kitért arra is, hogy a Panasonic és a Leica közös fejlesztésű optikáit a Panasonic gyártja a cég Japánban található gyárában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról