Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 29. 15:37

A Foxconnal küszöbön álló egyesülés miatt mondott le a Quanta Computer elnöke?

Váratlanul lemondott a világ legnagyobb notebook-gyártójának, a tajvani Quanta Computernek az elnöke. Sajtóértesülések szerint Michael Wang távozásának oka a küszöbön álló összeolvadás a Foxconn Electronicsszal, amelyről először tavaly nyáron reppentek fel pletykák.

[HWSW] Váratlanul lemondott a világ legnagyobb notebook-gyártójának, a tajvani Quanta Computernek az elnöke. Sajtóértesülések szerint Michael Wang távozásának oka a küszöbön álló összeolvadás a Foxconn Electronicsszal, amelyről először tavaly nyáron reppentek fel pletykák.

A Quanta Computert 1988-ban alapította Barry Lam és C.C. Leung, akiknek most feltett szándékuk, hogy a cég egy részét vagy egészét eladják a Foxconn Electronicsnak, amely a legnagyobb szerződéses elektronikai gyártó az egész világon. A cégnél 19 éve dolgozó Wangnak azonban az a többször hangoztatott meggyőződése, hogy a Quantának függetlennek kell maradnia. A vezér pénteken jelentette be a távozását, a hivatalos indoklás szerint azért hagyja el a Quantát, mert máshol szeretné folytatni a karrierjét.

Michael Wang
Bennfenntesek szerint azonban a távozás oka a Quanta és a Foxconn lehetséges egyesülése. A Quanta által kiadott közlemény szerint a cégnek nem áll szándékában egyesülni a Foxconnal és azt kéri a befektetőktől, hogy ne engedjék megvezetni magukat a különféle híresztelések által. Ugyanakkor a hírek továbbra is arról szólnak, hogy a két cég tárgyal egy lehetséges együttműködésről vagy egyesülésről. Wang helyett most C.C. Leung vezeti a céget.

A Foxconn a világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója, éves forgalma azonban a notebook-bizniszben nem számít nagy névnek, a gyártók rangsorában mindössze nyolcadik, piaci részesedése a 2 százalékot sem éri el. A notebook-piac azonban az utóbbi években robbanásszerű fejlődésnek indult, és ebből láthatóan a Foxconn sem akar kimaradni, nem beszélve arról, hogy a vállalat ezzel egyből vezető szereplő lehetne a mobiltelefon-gyártásban is. Legnagyobb notebook-gyártóként a Quanta a piac közel harmadát uralja.

A Quanta legutóbbi pénzügyi évében 14,7 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, a forgalom több mint 44 százalékkal emelkedett egy év alatt. 2007-ben a vállalat mintegy 30 millió laptop eladásával számol, ez éves szinten 70 százalékos növekedést jelentene.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról