Szerző: Ady Krisztián

2007. augusztus 29. 14:27

Zene- és játékboltot, új mobiltelefonokat mutatott be Londonban a Nokia

Belehúz a Nokia, londoni rendezvényén -- a várakozásoknak megfelelően -- nem csak új készülékekről, hanem új szolgáltatásokról is lerántotta a leplet. A vállalat az Ovi -- a szó finnül ajtót jelent -- brand alá gyűjtötte új internetes szolgáltatásait, az N-Gage játék-, illetve Nokia Music Store zeneletöltő szolgáltatását.

[HWSW] Belehúz a Nokia, londoni rendezvényén -- a várakozásoknak megfelelően -- nem csak új készülékekről, hanem új szolgáltatásokról is lerántotta a leplet. A vállalat az Ovi -- a szó finnül ajtót jelent -- brand alá gyűjtötte új internetes szolgáltatásait, az N-Gage játék-, illetve Nokia Music Store zeneletöltő szolgáltatását.

A két szolgáltatás keretében zenét és játékokat tölthetnek majd le a Nokia készülékek tulajdonosai, bárhogyan is érjék el az internetet -- nem csak szélessávú internetcsomagokkal, hanem akár az otthoni Wi-Fi-vel is igénybevehetők lesznek ezek a szolgáltatások -- feltéve, hogy készülékünkben van Wi-Fi-csatoló. A játékok mindegyikét ki lehet majd próbálni, a zenékbe pedig bele lehet majd hallgatni.

Újabb N-Gage játékmobillal már nem kísérletezik a legnagyobb mobilgyártó, inkább egyre több készülékét teszi kompatibilissá a szolgáltatással, illetve bemutatta a két változatban érkező, 8 gigabájtnyi tárhellyel is felruházott N81 okosmobilt, mellyel hasonlóképpen egyszerűen lehet majd játszani, mint a korábbi N-Gage konzolmobilokkal. Az Ovi brand alá tartozik még a vállalat navigációs szoftvere és szolgáltatása, a Nokia Maps is.

Nokia Music Store

Az Ovi.com várhatóan a negyedik negyedévben nyitja meg kapuit, majd 2008 első felében újabb nyelvekkel és szolgáltatásokkal bővülhet. A Nokia Music Store zeneletöltő szolgáltatás is ekkor indul majd el, melynek több millió dalát nem csak noteszgépünkkel, hanem kompatibilis telefonunkkal, az új Nokia N81-gyel, vagy a 8 gigabájtos kapacitásúra bővített N95-tel érhetjük majd el. A megvásárolt dalokat egyszerűen továbbíthatjuk a mobilkészülékünkre, feltéve, hogy az támogatja a Microsoft jogkezelő rendszerét.

A Nokia Music Store nem csak a zeneszámok letöltését, hanem internetes hallgatást, streamelést is lehetővé tesz majd pécénken. A streaming szolgáltatásért havi 10 eurót kell majd fizetni, egy-egy megvásárolt dal pedig 1 euróba, a teljes albumok pedig szintén 10 euróba kerülnek majd.

Nokia Music Store
Nokia Music Store - pécén és mobilon

Nokia N-Gage

A kétszer is bukott N-Gage online szolgáltatássá, letölthető alkalmazássá alakul, a kompatibilis telefonokra telepített szoftverrel a kiszemelt játékról ismertetőket olvashatunk, letölthetjük a demóját, illetve kapcsolatot tarthatunk játékostársainkkal. A megvásárolt játékok árát nem csak bankkártyával, hanem a szolgáltatóktól függően akár a havi telefonszámlával is kiegyenlíthetjük. A Nokia számos nagy stúdióval, köztük az Electronic Artsszal és a Gamelofttal is megegyezett. Az N-Gage szolgáltatás igénybevételéhez szükséges alkalmazás 2007 novemberétől lesz elérhető az n-gage.com-on, de később a mobilokon előre telepítve is megtalálható lesz.

A megvásárolható játékok 6-10 euró közötti áron lesznek megvásárolhatók, a Nokia szerint több mint 20 országban utólag, a telefonszámlával fizetve. A játékokat akár egyetlen hétre, vagy napra is meg lehet majd vásárolni ennél még alacsonyabb áron, de mindegyikből letölthető lesz demóváltozat is.

Új készülékek

Az új szolgáltatásokat új készülékek bejelentésével is megtámogatta a Nokia. A négy új mobiltelefonból az N95 felfrissített változata nem igazán számít újnak, mivel két paraméterét, 8 gigabájtnyira növelt memóriakapacitását és nagyobb fényerejű kijelzőjét kivéve mindenben megegyezik a korábbi változattal. Az új N95 mellett két XpressMusic zenetelefont, illetve a korábban említett N81 multimédiás készüléket mutatta be Londonban a Nokia.

Az N81 nagyobb változata szintén 8 gigabájtnyi memóriával rendelkezik, külön zene- és játékgombokat kapott, a gyors kommunikációt pedug Wi-Fi és HSDPA biztosítja. A készüléket már ellátták a Nokia Music Store zenebolt és az N-Gage játékszolgáltatás beépített szoftvereivel. Az N81 adók és kedvezmények nélküli fogyasztói ára 360 euró körül, a Nokia N81 8 GB készüléké pedig 430 euró körül várható. A tervek szerint mindkét változat szállítása 2007 utolsó negyedévében indul.

Nokia N81 8 GB
Nokia N81 8 GB

A Nokia 5310 XpressMusic alumínium borítású, csupán 9,9 mm vékony és alig 71 gramm tömegű. A készülék akár 18 órányi zenelejátszásra képes, külön zenegombokat tartalmaz -- külön megvásárolható, 4 gigabájtos kártyával akár 2-3 ezer zeneszám is tárolható rajta. A két hüvelykes, 320 x 240 pixeles kijelző 16 millió színárnyalatot jelenít meg, melyen igazán jól mutathatnak a 2 megapixeles kamera képei. Az 5310 XpressMusic szállítása várhatóan 2007 utolsó negyedévében indul, adók és kedvezmények nélküli fogyasztói ára pedig 225 euró körül mozog majd.

A Nokia 5610 XpressMusic fekete borítását alumínium oldalelemek díszítik, 2,2 hüvelykes kijelzője szintén színpompás. A készülék 22 órán keresztül képes zenét lejátszani, kamerája 3,2 megapixeles, autofókuszos, dupla LED-vakuval rendelkezik. A Nokia 5610 XpressMusic harmadik generációs hálózatokat is támogat, így gyorsabban töltődhetnek le a megvásárolt dalok, az internetböngésző weboldalai. A készülék szállítása a tervek szerint 2007 utolsó negyedévében indul, fogyasztói ára pedig adók és kedvezmények nélkül körülbelül 300 euró lesz. Mindkét készülék kompatibilis az új zenebolttal is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról