Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 29. 09:37

Az első félév alatt több symbianos telefon fogyott, mint tavaly egész évben

Továbbra is toronymagasan vezeti az okostelefonokra írt operációs rendszerek piacán a brit Symbian, amelynek legnagyobb tulajdonosa a Nokia. A vállalat a második negyedévben 7 százalékkal 88,89 millió dollárra növelte a forgalmát, miközben világszerte 18,7 millió Symbian-alapú készülék fogyott, ez éves szinten 52 százalékos növekedésnek felel meg.

[HWSW] Továbbra is toronymagasan vezeti az okostelefonokra írt operációs rendszerek piacán a brit Symbian, amelynek legnagyobb tulajdonosa a Nokia. A vállalat a második negyedévben 7 százalékkal 88,89 millió dollárra növelte a forgalmát, miközben világszerte 18,7 millió Symbian-alapú készülék fogyott, ez éves szinten 52 százalékos növekedésnek felel meg.

"Ez nagyon jó negyedév volt az egész okostelefon-szektor számára, de mi a piacnál gyorsabban növekedtünk és a részesedésünk így már 72 százalék" -- mondta a Reuters hírügynökség riporterének Nigel Clifford, a Symbian elnök-vezérigazgatója. Clifford hozzátette, különösen nagy növekedés volt tapasztalható Kínában és Indiában, de a japán eladások is felülmúlták a várakozásokat.

Az első félév alatt 34,7 millió Symbian operációs rendszert futtató mobil talált gazdára, több mint tavaly egész évben. A Symbian legnagyobb ügyfele a Nokia, amely egyben a cég 47,9 százalékos tulajdonosa. Symbian-alapú készülékek emellett a Sony Ericsson, a Samsung, az LG, a Motorola, a Mitsubishi, a Sharp és a Fujitsu kínálatában is szerepelnek. Clifford kijelentette, a Symbian szeretne bekerülni az olcsóbb mobilokba is, ennek érdekében enged a licencdíjakból.

A vállalat 1998-as megalakulása óta összesen 145 millió symbianos telefont adtak el. Jelenleg 122 ilyen készülék van a piacon és a különféle gyártóknál 62 áll fejlesztés alatt. A Symbian operációs rendszert futtató telefonokra összesen közel 8 ezer alkalmazás érhető el, amelyek közül több mint 2 ezer már a legújabb, Symbian OS 9.x változatra íródott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról