Szerző: Ady Krisztián

2007. augusztus 23. 16:33

Cukros vízből termelne zöld energiát a Sony

[VS] A világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója, a Sony valódi bio energiacella prototípusát mutatta be, mely bár csupán falatnyi, azonban kisebb áramigényű berendezések számára elegendő elektromos áramot képes termelni egyszerű cukros vízből. A forradalmi áttöréssel létrehozott prototípus csupán 50 mW-nyi energiát szolgáltat, azonban ez is jóval több, mint amit mások képesek voltak elérni ezzel a technológiával.

[VS] A világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója, a Sony valódi bio energiacella prototípusát mutatta be, mely bár csupán falatnyi, azonban kisebb áramigényű berendezések számára elegendő elektromos áramot képes termelni egyszerű cukros vízből. A "forradalmi áttöréssel" létrehozott prototípus csupán 50 mW-nyi energiát szolgáltat, azonban ez is jóval több, mint amit mások képesek voltak elérni ezzel a technológiával.

A Sony által közzétett videó tanulsága szerint négy modul összekapcsolása már elegendő energiát biztosít ahhoz, hogy egy Sony Walkman audiolejátszó működhessen vele. A technológia azért ígéretes, mert a metanollal szemben a glükóz tartalmú víz teljesen veszélytelen és -- fogaink kivételével -- ártalmatlan, nagy mennyiségben is tárolható, és a metanolos megoldáshoz hasonlóan szuperzöld, a kémiai reakció vége ugyanis egyszerű H2O, azaz víz.

A prototípus cellák 39 x 39 x 39 milliméteresek, körülbelül 40 köbcenti, azaz 4 centiliternyi cukros vízből nyerhető ki az 50 mW-nyi, 0,8 V-os elektromos áram. A működési elv hasonló a többi megoldáshoz, az anód elektronokat és hidrogénionokat szakít ki a glükózból, majd a membránon áthaladó hidrogénionok a levegőben található oxigénnel kölcsönhatásba lépve vízzé alakulnak át -- az elektronok tömege pedig szolgáltatja az elektromos áramot.

A cukor, glükóz teljesen természetes formában is fellelhető, könnyen termelhető, így a technológia könnyen alapja lehet egy ökológiai rendszerünkre teljesen veszélytelen áramtermelési megoldásnak. A vállalatok évek óta dolgoznak azon, hogy megoldást találjanak az egyszerűbb, környezetbarátabb, gazdaságosabb áramtermelés problémájára. A legismertebbek ezek közül az etanol- és hidrogénalapú üzemanyagcellákkal kapcsolatos fejlesztések.

A HackerRank 2020-as, 116.000 fejlesztő válaszaiból készült kutatása szerint a legtöbbjük a Go-t szeretné megtanulni következőleg, amely eredménynek az okait most ebben a cikkben szedtük össze.

a címlapról