Szerző: Bizó Dániel

2007. augusztus 23. 14:58

Silverlight felületű keresővel demózza Flash-alternatíváját a Microsoft

Miután tavasszal bejelentette saját fejlesztésű Flash-alternatíváját, máris elkészült a technológiát prezentáló első demójával a Microsoft. A Tafiti.com oldalon Silverlightban készült, interaktív grafikus felülettel ellátott Live Search szolgáltatást találunk, mely a keresés egy kevésbé minimalista, vizuálisan gazdagabb módját igyekszik megmutatni.

[HWSW] Miután tavasszal bejelentette saját fejlesztésű Flash-alternatíváját, máris elkészült a technológiát prezentáló első demójával a Microsoft. A Tafiti.com oldalon Silverlightban készült, interaktív grafikus felülettel ellátott Live Search szolgáltatást találunk, mely a keresés egy kevésbé minimalista, vizuálisan gazdagabb módját igyekszik megmutatni.

A Silverlight felhasználói szemmel gyakorlatilag pont úgy működik, mint az Adobe Flash: hagyományos HTML/CSS helyett egy grafikus felületet kapunk, ahol nem vesszük hasznát a jobb gombnak, nem tudunk szöveget kijelölni, egy képet kimásolni, cserébe a fejlesztők igyekeznek villantósan animálni. Ehhez ugyanúgy egy kiegészítőt, vagyis plugint kell telepíteni a böngészőkhöz -- szerencsére a Microsoft ezúttal az Internet Explorer mellett a Firefoxot is támogatja.

A Silverlight a Windows Presentation Foundationre épül (korábbi kódnevén Avalon), mely a .NET 3.0 keretrendszer grafikai alrendszere, és annak webes alváltozatának tekinthető (kódnéven WPF Everywhere). A Microsoft szándékai szerint a Silverlight nemcsak egy interaktív felület lehet, hanem egyúttal médiaplatform is, akár nagyfelbontású videoanyagok sugárázását is lehetővé téve VC-1 kodekje révén -- hasonló támogatást az Adobe a napokban jelentett be H.264 kodekre alapozva, mint arról a HWSW is beszámolt.

A Microsoft célja nyilvánvalóan a webes multimédiában gyakorlatilag kváziszabvánnyá vált multiplatformos Adobe Flash dominanciájának kikezdése, mely a felhasználók egyre inkább web felé tolódásával stratégiai fenyegetést jelenthet hosszabb távon a vállalat Windows-uralmára. A Silverlight lényegében igen hasonló képességekkel rendelkezik a Flash-sel összevetve, egy könnyen észrevehető előnye azonban minden bizonnyal rendelkezik: nem a plugin által futtatható kódból, hanem a keresőrobotok által is olvasható, és leindexelhető szövegből épül fel (XAML, Extensible Application Markup Language, XML-alapú), és AJAX-os képességeket is magával hoz.

A Tafiti.com oldal a Silverlight, és azon keresztül a Google minimalista keresőjét kihívó Live Search-öt mutatja be, a fejlesztők szándékai szerint esztétikusabb, barátságosabb felülettel. Az egymás után beütött keresések cetlinként animálódnak egymásra, a keresési találatokat pedig elmenthetjük magunknak későbbra egy egyszerű drag&drop (húzd és ejtsd) módszerrel jobboldali "fakkokba", melyeket el is nevezhetünk -- sőt a találatokat háromdimenziós faszerkezetben is megjeleníttethetjük. A Tafiti.com használatához a Silverlight plugin telepítése szükséges, amit a nyitóoldal annak hiányát észlelve fel is ajánl.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról