Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 21. 13:30

Megérkezett az IBM Lotus Notes és a Domino 8-as változata

Két év fejlesztés és tesztelés után az IBM kiadta a Lotus Notes és a Domino legújabb, 8-as változatait. A cég szerint ez a világ első vállalati szintű csoportmunka-szoftvere, amelyet az ügyfelek visszajelzéseire alapozva terveztek.

[HWSW] Két év fejlesztés és tesztelés után az IBM kiadta a Lotus Notes és a Domino legújabb, 8-as változatait. A cég szerint ez a világ első vállalati szintű csoportmunka-szoftvere, amelyet az ügyfelek visszajelzéseire alapozva terveztek.

A csoportmunka-megoldás új változata az e-mail kliens, naptár, címjegyzék és üzenetküldő mellett a Lotus Workplace-ből ismert szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, prezentációkészítőt és numerikus adatelemzőt is tartalmazza. Az irodai szoftverek természetesen szorosan integrálva vannak a csoportmunka-komponensekkel, az új funkciók megjelenése szükségessé tette a kezelőfelület áttervezését is.

A Notes 8 számos új funkciót kínál az e-mailezés területén is: a felhasználók visszakereshetik egy adott személlyel folytatott teljes levelezésüket, üzenetváltásokat és a megosztott dokumentumokat. A Notes funkcionalitását akár maguk a felhasználók is kiterjeszthetik, ugyanis a szoftver teljes egészében Eclipse-alapú, így lényegében tetszőleges komponensekkel bővíthető.

Az IBM adatai szerint világszerte mintegy 125 millióan használnak ma Lotus Notes-t, akik ingyenesen frissíthetnek a most megjelent, "Hannover" kódnevű változatra. Megeshet, hogy a Notes-t használó nagyvállalatok egy része ezután már nem használja majd tovább a Microsoft Office-t, ugyanis ezzel megtakarítja annak árát. Szakértők szerint azonban nem várható, hogy az irodai szoftverekkel megerősített Notes új felhasználókat toborozzon, a feladata inkább a meglevő felhasználói bázis megtartása lesz.

A Domino 8 szerver talán legfontosabb újdonsága, hogy segítségével a rendszeradminisztrátorok egy központi konzolról telepíthetik és felügyelhetik a Notes-t. A Lotus Notes 8 és Domino 8 számos platformon elérhető, beleértve a Linuxot, a Windowst, ezekhez szerveroldalon csatlakozik a Solaris, az AIX, valamint az IBM i/OS. A felhasználók a Domino Web Access segítségével egy böngészőn keresztül is hozzáférhetnek a leveleikhez és dokumentumaikhoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról